معرفی کتاب(13)  التعادل و الترجیح و الاجتهاد و التقلید

معرفی کتاب(13) التعادل و الترجیح و الاجتهاد و التقلید

«تعادل و ترجیح» و «اجتهاد و تقلید» دو مبحث پایانی مباحث اصول می باشند که امام خمینی پس از تدریس، به تألیف و نگارش آنها موفق گردید. این دو مبحث یک جلد از دوره شش جلدی اصول فقه ایشان می باشد که در این معرفی به گزارش محتوای آنها اقدام شده است.

یکشنبه, اسفند 22, 1400 8:18
اصول اندیشۀ امام خمینی؛  نفی خویِ کاخ نشینی و اشرافیت

اصول اندیشۀ امام خمینی؛ نفی خویِ کاخ نشینی و اشرافیت

امام خمینی وابسته بودن اهالی حکومت به قشر اشراف را که تمام ارزش هایشان در امور مالی خلاصه می شد، مصیبت بزرگی برای کشور می دانست و وجود خویِ خانی و خانبازی، تمایل به زمین خواری و تلاش برای داشتن القاب و عناوین ویژه را از ویژگی های رفتاری اشراف و کاخ نشینان به حساب می آورد.

جمعه, اسفند 20, 1400 15:2
امام خمینی و مناجات شعبانیه

امام خمینی و مناجات شعبانیه

مناجات شعبانیه میراث گرانبهایی از امام العارفین حضرت علی (علیه السلام ) است. مفاهیم بلند، عارفانه و عاشقانه آن، ریشه در عمق معرفت درونی به تجلیات ربوبی دارد. این مناجات که مشحون از معارف بلند و حقایق توحیدی است، انسان را واله و شیدای حضرت معبود می کند. حضرت امام به مناجات شعبانیه عنایت و اهتمام خاصی داشته و در بیانات خود به صورت های مختلف به آن توجه داده و همگان را به بهره گیری از این نعمت خاص معنوی سفارش کرده است.

چهارشنبه, اسفند 18, 1400 14:29
امام حکیم و حکیم امام

امام حکیم و حکیم امام

مرحوم آیت الله العظمی سید محسن حکیم در دهه چهل شمسی، قریب ده سال به عنوان یکی از مراجع طراز اول شیعه، پیشوایی و مرجعیت شیعیان را برعهده داشته و با شجاعت و درایت تمام در مقابل حاکمیت ظلم و فساد ایستاده و لطمات و صدمات زیادی را متحمل شدند.

سه شنبه, اسفند 17, 1400 20:0
صحیفه امام ساجدان

صحیفه امام ساجدان

اثر گرانسنگ و ماندگار صحیفه سجادیه«اخت القرآن»، مجموعه ای از دعاهایی است که نه تنها نیایش با خداوند و گنجینه ای از معارف است که آینۀ تمام نمای روزگار آن حضرت است. بیزاری از کردار و گفتار زشت آن روز، پناه بردن به خداوند از شرّ مردمان روزگار، روشنگری و نشان دادن راه درست زندگی و تربیت صحیح، پاکیزه کردن جانها از زشتی و پلیدی ها، تعلیم چگونه دعا کردن برای پدر و مادر، همسایگان، اقوام و خویشان، مرزداران و توجه به همه اقشار جامعه تبلور عینی دعاهای امام سجاد(ع) در صحیفه نورانی سجادیه است.

یکشنبه, اسفند 15, 1400 14:30
میلاد با سعادت حضرت امام حسین علیه السلام و روز پاسدار در کلام امام خمینی(س)

میلاد با سعادت حضرت امام حسین علیه السلام و روز پاسدار در کلام امام خمینی(س)

عید سعید پر برکت سوم شعبان المعظم، ولادت با سعادت سید مظلومان، بر مظلومان جهان مبارک باد. این روز شریف که طلیعه ادامه بعثت خاتم الانبیا- صلی اللَّه علیه و آله و سلم- بوده است مبارک بوده و خواهد بود.... این جانب روز مبارک پاسدار را به شما دوستان و سایر قشرهای ملت، بلکه به مستضعفان جهان تبریک می گویم و سعادت آنان و عظمت اسلام و مسلمین را خواهانم.

یکشنبه, اسفند 15, 1400 9:51
حقیقت اسلام و وظایف مسلمانان

حقیقت اسلام و وظایف مسلمانان

سخنرانی ها و پیام های پر محتوا و راهگشایی که در سال های تبعید در عراق برای ملت ایران می فرستاد، مصاحبه های پرتعدادی که در فرانسه با خبرنگاران داشت و نیز سخنرانی های تحلیلی و روشنگر در بیان حقیقت اسلام و معرفی ابعاد وجودی انسان و نشان دادن مسیر نیل به هدف، همان توانایی ممتاز این رهبر بزرگ و منجی ملت ایران از دیو استبداد و اهریمن استعمار بوده است.

چهارشنبه, اسفند 11, 1400 11:47
مسیر بعثت و ظهور

مسیر بعثت و ظهور

هشدارهای بلند قرآنی، نیاز جامعه بشری در همه زمانها و مکانهاست. جنگ و گریز، دشمنی و عداوت، مخاصمه و نیرنگ و... همه آنچه باعث پراکندگی امّت ها می شود، باید از جوامع انسانی دور باشد تا به پیشرفت مطلوب برسند، یکدلی و صمیمیت و برادری از نیازهای اولیه پیشرفت و ترقی است. از این رو رسول گرامی اسلام آنگاه که در مدینه منوره استقرار یافت یکی از فعالیت هایش برای نجات جامعه جاهلی که سالها با هم در جنگ و ستیز بودند، ایجاد برادری و وحدت و همدلی بود و آنان را به این دعوت الهی فرا خواند و آنان نیز اجابت کردند و مدینه فاضله ای را تشکیل دادند.

دوشنبه, اسفند 09, 1400 14:29
حوزه مطلوب امام  خمینی

حوزه مطلوب امام خمینی

حضرت امام در حالی که رهبر محبوب و مقبول مردم و عالیترین مقام مذهبی و سیاسی کشور و مرجع طراز اول شیعیان بود وقتی می خواهد به موضوع مدیریت حوزه علمیه ورود پیدا کند همه اعضای شورا را به نظر خواهی و اطاعت از فرامین عالیترین مرجع حاضر در حوزه علمیه قم فرا می خواند.

یکشنبه, اسفند 08, 1400 12:35
امام موسی بن جعفر(ع) اسوۀ آزادگان

امام موسی بن جعفر(ع) اسوۀ آزادگان

با وجود تنگناهایی که حکومت برای موسی بن جعفر(ع) ایجاد کرده بود، آن حضرت برای ارتباط با شیعیان، سازمان وکالت را گسترش داد و در مناطق گوناگون، افرادی را به عنوان وکیل تعیین کرد. عثمان بن سعید در مصر، ابراهیم بن سلام در نیشابور و عبدالله بن جندب در اهواز نمونه هایی از این وکلا بودند. امام صادق(ع) دربارۀ فرزند خود موسی بن جعفر(ع) فرمود: او از برترین فرزندان و بازماندگان من است و همو پس از من، در جایگاه من قرار می گیرد و حجت خدا بر همگان خواهد بود.

شنبه, اسفند 07, 1400 13:6
اصول اندیشه امام خمینی؛  توجه به مستضعفان و فرودستان جامعه

اصول اندیشه امام خمینی؛ توجه به مستضعفان و فرودستان جامعه

مطالعه و بررسی سیره نظری و عملی امام خمینی نشان از توجه جدی و همیشگی ایشان به مسئله مستضعفان و محرومان دارد. این دو واژۀ به ظاهر هم معنی و در مفهوم متفاوت که امام خمینی در این زمانه احیاگر آنها شد، ریشه در باورهای دینی ایشان داشت. دغدغۀ رسیدگی آنی به این قشرهای مستضعف و محروم جامعه به گونه ای امام خمینی را درگیر خود کرد که از روزهای آغازین پس از پیروزی انقلاب (9 اسفند 1357) به شورای انقلاب فرمان داد تا «تمام اموال منقول و ‏‎‎‏غیرمنقول دودمان پهلوی و وابستگان سببی و نسبی آنها که مدت ها از بیت المال مسلمین اختلاس کرده بودند، به نفع مستمندان و کارگران و ‏‎‎‏کارمندان ضعیف مصادره شوند.»

سه شنبه, اسفند 03, 1400 8:54
صدای انقلاب

صدای انقلاب

یکی از یاران مجاهد و همراهان ثابت قدم حضرت امام شهید والا مقام حجت الاسلام والمسلمین شهید فضل الله مهدی زاده محلاتی (رضوان الله علیه) بوده است. روحانی مبارزی که از آغازین روزهای نهضت امام خمینی در صحنه بود و به دفعات دستگیر و اسیر زندان¬های حکومت دیکتاتوری پهلوی شد و در جمع روحانیون و علمای مبارز تهران تکاپو و تلألوی ویژه ای داشت.

چهارشنبه, بهمن 20, 1400 14:29
امام و دولت موقت

امام و دولت موقت

مهندس مهدی بازرگان، نخست وزیر دولت موقت، زمانی حکم نخست وزیری گرفت که نه از دولت سابق اقتداری مانده بود و نه نظام جمهوری اسلامی مستقر شده و نهادهای قانونی شکل گرفته بود با این وجود، جمع کثیری از مردم در سراسر کشور به فرمان امام در حمایت از او به خیابان ها آمده و تظاهرات برگزار کردند.

شنبه, بهمن 16, 1400 18:53
امام خمینی و زیارت جامعه کبیره

امام خمینی و زیارت جامعه کبیره

زیارت جامعه کبیره، فشرده ای از عقاید و امام شناسی در مکتب اهل بیت است؛ از این رو آن را «مرام نامه شیعه» یا «منشور ولایت» نامیده اند. در این زیارت نامه که با شهادت به یگانگی خدا و سلام بر پیامبر(صل الله علیه و آله) آغاز شده، سپس بیش از ۲۰۰ فضیلت برای اهل بیت، مانند گنجینه علم و حکمت الهی، نگهبان اسرار خداوندی، حامل کتاب خدا و جانشین او بیان شده است.

شنبه, بهمن 16, 1400 2:7
امام خمینی و نهضت حسینی (4) اهمیت و برکات عزاداری

امام خمینی و نهضت حسینی (4) اهمیت و برکات عزاداری

ترسیم و تصویر این نهضت جاودانه به نشان دادن هر دو صفحه آن است که از مشاهده بُعد حماسی و درخشش جلوه­ های انسانی و تجسم فضائل و کمالات والای اخلاقی، افتخار و ابتهاج رخ میدهد، ولی از دیدن و یاد آوردن آن همه جنایت و رذالت و مصائبی که آن جنایتکاران برای امام حسین(ع) و اصحاب و یارانش پیش آوردند، قلب و روح آدمی چنان به درد می آید که فقط سوزش سیل اشک است که آن را تسکین میدهد، و این اشک و آه و گریه، خود نشانه عمق و استحکام پیوند محب و عزادار حسینی با امام حسین(ع) و مرام و مکتب او میباشد. «إن لقتل الحسین حراره فی قلوب المؤمنین لا تبرد أبداً».

چهارشنبه, مهر 23, 1399 10:41
امام خمینی و نهضت حسینی(3) اهداف و ثمرات نهضت حسینی

امام خمینی و نهضت حسینی(3) اهداف و ثمرات نهضت حسینی

امام خمینی و نهضت حسینی(3) اهداف و ثمرات نهضت حسینی حزب اموی در تقابل با اسلام پیامبر و اهل بیت(ع) فرهنگ جاهلی را لباس اسلام پوشاند و به نام اسلام، به احیاء بدعتها و از میان بردن و میراندن سنت اسلامی پرداخت. ظلم و فساد عریان حکومت اموی، در زمان یزید به حدی رسید که امام حسین(ع) فرمودند: «و علی الاسلام السلام إذ بلیت الأمه براعِ مثل یزید» و به همین خاطر به روشنگری پرداخت و عزم قطعی خود مبنی بر مقابله و مخالفت با آن مناسبات و وضعیت را اعلان کرد. آن حضرت در مدت زمان خروج از مدینه به سوی مکه و اقامت چند ماهه در جوار کعبه و نیز حرکت به سمت کوفه و در منازل بین راه، در مناسبتهای مختلف و خطابه های گوناگون، سخنان فراوانی دارند که هر محقق منصف با مراجعه و بررسی و تحلیل آنها، هم «چرایی» نهضت و قیام حسینی را میفهمد و هم «چگونگی» آن را میبیند.

چهارشنبه, مهر 16, 1399 12:45
آسیب شناسی مداحی و مداحان؛ با تأکید بر نگرش امام خمینی به روضه و روضه خوانی (3)

آسیب شناسی مداحی و مداحان؛ با تأکید بر نگرش امام خمینی به روضه و روضه خوانی (3)

در بخش پیشین، دوم، وضعیت روضه و روضه خوانی در دورۀ رضاشاه بررسی و تحلیل شد. در این شمارۀ آخری، دورۀ پهلوی دوم، محمدرضا شاه بررسی می شود.

جمعه, شهریور 28, 1399 8:49
انقلاب اسلامی وعزاداری امام حسین

انقلاب اسلامی وعزاداری امام حسین

انقلاب اسلامی وعزاداری امام حسین در طول دوران چهارده سال تبعید حضرت امام، ماه های محرم و صفر بهترین فرصتی بود که روحانیون مبارز و طرفداران حضرت امام با رفتن به اقصی نقاط کشور به تبیین و تشریح دیدگاه های حضرت امام و افشای ظلم و فساد موجود در کشور با استفاده از حوادث تاریخ اسلام و مصیبت های وارده به امام حسین (ع) و یارانش بپردازند.

چهارشنبه, شهریور 26, 1399 8:36
امام خمینی و نهضت حسینی(2)  علل و عوامل نهضت حسینی

امام خمینی و نهضت حسینی(2) علل و عوامل نهضت حسینی

درباره علل و عوامل قیام حسینی نظرات و دیدگاههای مختلفی مطرح میباشد. بعضی از صاحب نظران عامل و علت قیام سیدالشهدا(ع) را دعوت مردم کوفه برای تشکیل حکومت اسلامی به امامت سیدالشهدا(ع) میدانند. چنانکه بعضی عامل امتناع امام حسین از بیعت با یزید را عامل حادثه کربلا و شهادت سیدالشهدا(ع) معرفی میکنند. عامل «امر به معروف و نهی از منکر» هم از نظر بعضی از دانشمندان و صاحب نظران، قیام حسینی را به وجود آورد. چنانکه بعضی کار امام حسین(ع) را مأموریتی خاص و ویژه آن حضرت از سوی خداوند میدانند تا از این طریق دین خدا حفظ شود و استمرار یابد و چراغ هدایتگر اسلام به دست دودمان ابوسفیان خاموش نگردد، یعنی تکلیف خاص، علت قیام بوده است. امام خمینی که فراوان از نهضت و قیام سیدالشهدا(ع) سخن گفته، درباره عوامل و علل نهضت حسینی میگوید: «او (سیدالشهدا) مسلم را فرستاد که مردم را دعوت کند به بیعت تا حکومت اسلامی تشکیل بدهد، این حکومت فاسد را از بین ببرد» (صحیفه امام، ج 2، ص 373)

دوشنبه, شهریور 24, 1399 10:40
آسیب شناسی مداحی و مداحان؛ با تأکید بر نگرش امام خمینی به روضه و روضه خوانی (2)

آسیب شناسی مداحی و مداحان؛ با تأکید بر نگرش امام خمینی به روضه و روضه خوانی (2)

در بخش نخست، مقدمه و تاریخچۀ سوگواری در مذهب تشیع بیان شد. همچنین به نقش وعظ و خطابه و روضه در انقلاب مشروطه اشاره شد. در بخش پیش رو وضعیت روضه و روضه خوانی در دوران رضاشاه بررسی می شود.

پنجشنبه, شهریور 13, 1399 17:2
امام خمینی و نهضت حسینی (1): امام حسین(ع) اسوه جاودانه

امام خمینی و نهضت حسینی (1): امام حسین(ع) اسوه جاودانه

امام خمینی که قلبش مالامال از عشق به سید الشهداء(ع) بوده، از امام حسین(ع) و نهضت حسینی فراوان یاد کرده و به تبیین و تکریم حرکت سازنده آن حضرت برخواسته است.

یکشنبه, شهریور 09, 1399 8:39
آسیب شناسی مداحی و مداحان؛ با تأکید بر نگرش امام خمینی به روضه و روضه خوانی (1)

آسیب شناسی مداحی و مداحان؛ با تأکید بر نگرش امام خمینی به روضه و روضه خوانی (1)

اشاره مداحی های امروزی که در گذشته های نه چندان دور روضه خوانی خوانده می شد، بیشتر کار واعظان و خطبا بود؛ صِرف مداحی نبود. واعظان و خطبا نیز که خود درس خواندۀ حوزه و از شاگردان مراجع تقلید بودند، جایگاه تعریف شدۀ خود را رعایت کرده و در دیگر امور دخالت نمی کردند؛ اما امروزه می بینیم جایگاه مداحی و مداحان متزلزل شده و نه خود وظیفه و جایگاه خود را رعایت می کنند و نه مردم انتظار به جایی دارند. در هر کاری دخالت می کنند؛ از امور دینی گرفته تا سیاست و اقتصاد و... قدر و اندازۀ خود را یا نمی دانند و یا رعایت نمی کنند و این آسیب و آفت است. در چند یادداشت پیاپی، این جریان تاریخی روضه و روضه خوانی پیشین و مداح و مداحی پسین را از نگاه امام خمینی بررسی و تحلیل می شود. محمد رجائی نژاد

پنجشنبه, شهریور 06, 1399 8:19
روضه های کوثری

روضه های کوثری

امام خمینی با برگزاری مراسم عزای سنتی و با صدای آشنا و دلنشین مرحوم کوثری که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز پخش میشد، به مردم توصیه میکرد که: «محرم و صفر است که اسلام را زنده نگاه داشت است».

چهارشنبه, شهریور 05, 1399 13:29
صفحه 5 از 5 1 | 2 | 3 | 4 | 5

زمزم احکام، ربا و اقسام آن

حرمت ربا با آیات قرآن و سنت رسول خدا (ص) و احادیث اهل بیت علیهم السلام و اجماع فقها ثابت گشته و از گناهان بزرگ محسوب می شود ،
ربا یا ربای معاملی است و یا ربای قرضی و ربا در معامله عبارت است از مبادله دو کالای مثل هم با دریافت اضافی.

ماه محرم و صفر

محرّم و صفر، که ماه‏‎ ‎‏برکات اسلامی است و ماه زنده ماندن اسلام است، باید ما محرّم و صفر را زنده نگه‏‎ ‎‏داریم به ذکر مصائب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ که با ذکر مصائب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ‏‎ ‎‏زنده مانده است این مذهب تا حالا؛ با همان وضع سنتی، با همان وضع مرثیه سرایی و‏‎ ‎‏روضه خوانی.(صحیفه امام، ج 15، ص 331)