در تاریخ انقلاب اسلامی ایران، سیزدهم تیرماه 1357 ش. نشانگر تکرار یک تدبیر و راهکار سیاسی امام خمینی، یعنی مبارزۀ منفی ایشان در برابر نظام استبدادی رژیم شاهنشاهی است. روزی که حضرت امام حیلۀ مذهبی دربار پهلوی را با یک ترفند سیاسی دیگر افشا و خنثی کرد و آن دستور تحریم چراغانی جشن های نیمۀ شعبان سال 1357 بود. بررسی و تحلیل این واقعه به فرصت مناسب نیاز دارد. برای همین در اینجا تنها به گزارش تاریخی آن رویداد بسنده می کنیم.
یکشنبه, تیر 13, 1400 13:29
یازده تیر ماه سالروز فقدان صدوقین است؛ شهادت چهارمین شهید محراب انقلاب، آیت الله محمد صدوقی به سال 1361ش. و رحلت فرزندش حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی صدوقی به سال 1390ش. که هر دو شهرۀ شهر یزدند در صدق و صفا و مردم داری! به همین مناسبت ضمن جستاری در زندگی پدر و فرزند، نگاهی خواهم داشت بر یکی از صفات برجسته آن دو عالم عامِل، یعنی مردمی و مردم دار بودن.
شنبه, تیر 12, 1400 8:46
امام خمینی در11 تیرماه سال 61 در پی شهادت آیت الله صدوقی، امام جمعه یزد، در محراب نماز جمعه، پیام تسلیتی را خطاب به ملت ایران صادر کردند. ایشان در این پیام از آیت الله صدوقی به عنوان فقیهی متعهد و فداکار اسلام نام بردند که در تمام صحنه های انقلاب حضور داشته و یار و مددکار گرفتاران و مستمندان بوده و وقت عزیزش را صرف در راه پیروزی اسلام و رفع مشکلات انقلاب کرده است. متن پیام تسلیت حضرت امام به شرح ذیل است:
جمعه, تیر 11, 1400 18:41
اسناد پروندۀ ساواک (سازمان اطلاعات و امنیت کشور در زمان حکومت پهلوی) امام خمینی همانند کتاب صحیفۀ امام خمینی در 22 جلد چاپ و منتشر شده است. در جلد دوم، صفحۀ 224 تا 232 آن گزارشی آمده با عنوان «خلاصۀ پروندۀ روح اله الموسوی الخمینی» به تاریخ پنجم تیر ماه 1342ش. این گزارش که از طرف ساواک تهیه و برای سران و مسئولان امنیتی کشور فرستاده شده، بسیار جالب و خواندنی ست. بااین که نزدیک به 58 سال از نگارش آن می گذرد، اما هنوز تازه و آموزنده است.
در اینجا با اشاره ای کوتاه به متن اصلی، برداشت و تحلیل خودم را از آن گزارش تقدیم می کنم.
شنبه, تیر 05, 1400 7:44
رهبری آگاهانه و فراگیر امام خمینی یکی از مهمترین عوامل شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی ایران است و در این بین ارتباط عمیق و طولانی مدت ایشان با دانشگاهیان و جوانان دانشجو نتایج فراوانی داشته است. بدیهی است که شناخت و استمرار این سیرة ایشان یکی از بایسته های آنانی است که عزت و عظمت ایران و ایرانیان را خواهانند.
جمعه, تیر 04, 1400 10:49
سوم تیرماه مصادف است با سال روز انتقال حضرت امام به زندان پادگان عشرت اباد در سال 1342، تا کنون درباره مبارزات و زندان رفتن و ایام حضور امام در تبعیدگاه، مطالب زیادی گفته و نوشته شده است؛ ولی نگارنده کمتر به نوشته و سخنی برخورده ام که اختصاصا به منش و سیره حضرت امام در دوران زندان و حصر یا به عبارت دیگر ادب امام در زندان پرداخته باشد. در این یادداشت تلاش کرده ام بر اساس گفته ها و نوشته های حضرت امام و مطالب موجود در خاطرات یاران و نزدیکان ایشان به این موضوع از مقدمات دستگیری تا زمان آزادی بپردازم و فکر می کنم پرداختن به آن می تواند برای عموم افرادی که دغدغه اصلاح جامعه و برخورد کردن با مفاسد اجتماعی دارند، در زمانی که حاکمیت و قدرت جامعه در دست نااهلان است، مفید باشد.
پنجشنبه, تیر 03, 1400 9:15
رژیم بعث در دو مرحله ایرانیان مقیم عراق اخراج کرد. یکبار در دیماه سال 1350 و بار دوم در تیرماه سال 1354 که به تسفیر اول و تسفیر دوم مشهور است. در مرحله اول دولت عراق به همه ایرانیان ساکن دستور داد که باید این کشور را ترک کنند...
چهارشنبه, تیر 02, 1400 9:34
سی ویکم خرداد سال روز درگذشت یکی از یاران و خدمتگزاران گمنام و بی نام و نشان امام است. این فرد در حالی که قرابت و ارتباط سببی نزدیکی با حضرت امام داشت، و در دوران غربت نهضت و رهبر آن و تنهایی مبارزان، خدمات بسیار ارزنده ای انجام داد؛ اما هرگز کوچکترین سخنی از زحمات خود نگفته و اندک حرکتی انجام نداده است که نشان از حضورش در کنار امام باشد. نگارنده تاکنون حتی یک عکس از ایشان در کنار امام ندیده است. شاید برای افرادی این سؤال مطرح شود و یا شما خواننده محترم از خود بپرسید این فرد کیست که اینگونه در موردش سخن گفته می شود.
دوشنبه, خرداد 31, 1400 13:23
حضرت آیت الله سلطانی طباطبایی پس از هشتاد و دو (به قولی 85) سال زندگی، در عصر روز شنبه سی و یکم خرداد 1376 ش، (پانزدهم صفر 1418 ق) بدرود حیات گفت. ایشان از معتمدین، و در دوره ای وصی حضرت امام بودند. از طرفی هر دو شخصیت جلیل قدر ـ هم ایشان و هم حضرت امام ـ پدر بزرگان یادگارِ یادگار امام، حضرت حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی می باشند. به همین مناسبت در سالگشت رحلت این عالم ربانی، یادی می کنیم از زندگی و ارتباطشان با حضرت امام.
دوشنبه, خرداد 31, 1400 8:12
دکتر مصطفی چمران، دانشمند برجسته در آمریکا و انقلابی و مبارز پیش از انقلاب و مدیر و وزیر متخصص و متعهد پس از انقلاب بود که در 31 خرداد 1360 در جبهه های دفاع از کشور به شهادت رسید. به مناسبت سالگشت این روز، گذری خواهیم داشت بر تاریخچۀ زندگی اش، کسی که امام خمینی او را یکی از مردان خدا نامید. یادش گرامی و روحش قرین رحمت الهی باد!
یکشنبه, خرداد 30, 1400 12:2
برگزاری مسابقه کتاب خوانی «انتخابات از دیدگاه امام خمینی(س)»
پنجشنبه, خرداد 27, 1400 12:0
یکی از هنرهای رهبری امام خمینی ایجاد نهادهای انقلابی با حفظ ساختار سیاسی گذشته بوده است.
جهاد سازندگی با شعار «همه با هم» یکی از آن نهادها بوده که با شور و شعور انقلابی و به کارگیری متعهدترین متخصصین جوانان کشور خدمات ماندگاری به ویژه در مناطق محروم انجام داده است. نهادی که پس از گذر از شرایط انقلابی و وضعیت ویژه جنگ تحمیلی براساس تجربه و به اقتضای خردمندی و ایجاد نظم واحد، در وزارت کشاورزی ادغام شد و با هم به نام وزارت جهاد کشاورزی شناخته می شوند.
سه شنبه, خرداد 25, 1400 22:6
امام خمینی و الگوی تربیتی دختران
شنبه 22 خرداد روز «دختران» است. هر ساله برای گرامی داشت مقام شامخ حضرت معصومه(س)، اول ذی القعده را روز میلاد ایشان دانسته و به همین مناسبت روز دختران نیز نام گذاری شده است. یکی از دغدغه های همۀ خانواده ها نیز تربیت فرزندان است؛ به ویژه دختران و هر تربیتی هم نیازمند الگوست. در این یادداشت به همین مناسبت به الگوی تربیتی دختران از دیدگاه امام خمینی اشاره می کنیم.
شنبه, خرداد 22, 1400 7:30
حضرت حجت الاسلام والسلمین سیدعلی اکبر محتشمی یکی از تربیت یافتگان و یاران مخلص و صادق و ثابت قدمی بود که بیش از نیم قرن از عمر سراسر مجاهدت و هجرت خود را برای تحقق ارزش های قرآن و عترت و در مسیر تحقق اهداف و آرمان های مراد و امام خود امام خمینی طی کرد و به حق تجسم ایمان و صداقت و صلابت در راه اهداف الهی گردید. غم فقدان او برای همه ارادتمندان شخصیت و اهداف امام خمینی بسی سنگین و گران آمد.
پنجشنبه, خرداد 20, 1400 12:40
یار دیرین و همدم ایام غربت امام، حجه الاسلام و المسلمین حاج سید علی اکبر محتشمی پور براثر بیماری کرونا به دیار باقی شتافت و روحش به ابدیت پیوست.آن مرحوم اصالتا کاشانی بوده و اجدادش از اهالی محله منتسب به مرثیه سرای بزرگ و مشهور ایرانی جناب محتشم کاشانی هستند.
سه شنبه, خرداد 18, 1400 15:51
امام صادق که به صادق آل محمد(ع) شهرت یافته است، و نزد بزرگان سایر مذاهب اسلامی به علم و فضیلت و پارسایی بی همتا بود. امام خمینی در سال 1366 در دیدار با مسئولان بلند پایه کشور درباره امام صادق(ع) میفرماید:
معرف حضرت صادق ـ سلام الله علیه ـ بعد از اینکه خود پیغمبر معرف است، خود وجودش معرف است. این فقهی است که با زبان ایشان بسط پیدا کرده است که برای احتیاج بشر از اول تا آخر، هر مسئله ای پیش بیاید، مسائل مستحدثه، مسائلی که بعدها خواهد پیش آمد، که حالا ما نمی دانیم، این فقه از عهدۀ جوابش بر می آید و هیچ احتیاج ندارد به این که یک تأویل و تفسیر باطلی بکنیم.
شنبه, خرداد 15, 1400 21:13
۱۵ خرداد مصادف است با روز جهانی محیط زیست. محیط زیست دربرگیرندۀ مجموعۀ خاک، آب، هوا، درختان، حیوانات و… است که شوربختانه در سرتاسر جهان، قربانی زیاده خواهی انسان ها شده است. بسیاری از حامیان محیط زیست براین باورند که محیط زیست در وضعیت قرمز و خطرناک قرار گرفته و اگر به موقع به داد آن نرسیم اولین قربانیان این تخریب خود انسان ها خواهند بود. ازجمله کسانی که در این بین می توانند به داد آن رسیده و نقش نجات بخشی نسبت به محیط زیست ایفا نمایند، مراجع و رهبران و عالمان دینی و مذهبی هستند که می توانند با توصیه ها و نظرات و اجتهاد فقهی بر حفظ همه جانبۀ محیط زیست تأکید کرده و مانع تخریب روزافزون آن شوند.
امام خمینی یکی از مراجع دینی بود که با نوآوری هایش در فقه، توجه به اقتضائات روز و در نظر گرفتن زمان و مکان در اجتهاد؛ توانست نسبت به حفظ محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن نقش سازنده ای ایفا کند. حال ببینیم دیدگاه ایشان در این زمینه چیست؟
شنبه, خرداد 15, 1400 10:56
تاریخ معاصر ایران اتفاقات مهم و نقاط عطف چندی را پشت سر نهاده است؛ از جمله جنبش تنباکو، انقلاب مشروطه، نهضت ملی شدن نفت، قیام 15 خرداد. انقلاب اسلامی 1357 را که از مهم ترین و حساس ترین این نقاط عطف است می توان برآیندی از این تحولات برشمرد.
قیام 15 خرداد 1342 آخرین زنجیره این تحول، قبل از وقوع انقلاب اسلامی است . امام خمینی بارها از قیام 15 خرداد، به عنوان منشأ، مبدأ و نقطه آغازین انقلاب اسلامی یاد کرده و بر شناخت آن تأکید کردند.
جمعه, خرداد 14, 1400 16:3
امام خمینی دارای شخصیت ذوابعاد و جامع الاطرافی بوده که در علوم گوناگون اسلامی و نیز در عرصه های علمی، از تهذیب نفس و خودسازی تا مبارزه و مجاهده اجتماعی- سیاسی در مراتب عالی قرار داشت. عارف حکیمی که همه شرایط و ویژگی های فقاهت و مرجعیت را دارا بود و پس از رحلت مرجع پرآوازه آیت الله بروجردی از سوی بعضی از فضلای برجسته حوزه علمیه قم به عنوان یکی از مراجع تقلید به شیعیان معرفی گردید و در ادامه، پس از رحلت آیت الله حکیم أعلمیت ایشان اعلام گردید.
پنجشنبه, خرداد 13, 1400 1:39
به مناسبت سی و دومین سالگرد رحلت امام خمینی(س)، از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) دفتر قم، نشست علمی «جایگاه رأی مردم از دیدگاه حضرت امام» و «اخلاق انتخاباتی: بایدها و نبایدهای انتخابات از دیدگاه امام خمینی(س)» برگزار شد.
یکشنبه, خرداد 09, 1400 13:47
امام خمینی رعایت اخلاق و نکات اخلاقی از سوی کاندیداهای انتخاباتی در زمان تبلیغ و زمانی که به پیروزی رسیده و مسئولیتی را برعهده می گیرند در طول دوران رهبری خود پس از پیروزی انقلاب، سفارش های زیادی کرده اند هم به صورت پیام و هم در سخنرانی های خود که بسیار آموزنده و تامل برانگیز است.
شنبه, خرداد 08, 1400 0:10
به مناسبت سی و دومین سالگرد رحلت امام خمینی(س)، از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) دفتر قم، نشست علمی «اخلاق انتخاباتی: بایدها و نبایدهای انتخابات از دیدگاه امام خمینی(س)» برگزار می شود.
چهارشنبه, خرداد 05, 1400 10:8
در راستای توطئه های پیچیده علیه نظام نوپای اسلامی و به منظور حذف نیروهای صاحب فکر و تأثیرگذار در انقلاب، در روز پنجم خرداد 1358، افرادی از گروه تروریستی فرقان بعد از ترور شهید مطهری به سراغ آیت الله هاشمی رفسنجانی می روند و با فریب پاسداران وارد منزل ایشان شده و به ترور ایشان مبادرت می ورزند که با هوشیاری همسرشان به این کار موفق نمی شوند ولی ایشان زخمی شده و به بیمارستان منتقل می شود.
به همین مناسبت حضرت امام خمینی (س) پبامی صادر کردند:
سه شنبه, خرداد 04, 1400 18:56
«اخلاق» در فرهنگ اسلامی در کنار اعتقادات و احکام اضلاع اسلام جامع و کامل را تشکیل می دهد و از جایگاه ممتاز و کلیدی برخوردار است.
آموزه ها و توصیه های اخلاقی قرآن و سنت در سیره و عمل نبی خاتم(ص) و عترت طاهره(ع) مجسم می باشد.
امام خمینی که عالمی ربانی و فقیهی اخلاقی و استاد اخلاق حوزه علمیه بوده؛ با قرار گرفتن در جایگاه رهبری نظام جمهوری اسلامی، برای پرهیز از خطرات قدرت و دنیای سیاست، مراقبت افزون از قبل بر رفتار خود داشت و همه مسئولان و مدیران نظام اسلامی را از خطرات قدرت پرهیز می داد و به اخلاق اسلامی دعوت می کرد.
دوشنبه, خرداد 03, 1400 19:50
سوم خرداد سال روز آزادسازی شهر خرمشهر از اشغال نظامیان رژیم حزب بعث عراق به رهبری صدام حسین است. 39 سال گذشت. در این مدت آنچه بیشتر از همه به یادها مانده، گزارۀ شناخته شده و منسوب به امام خمینی، «خرمشهر را خدا آزاد کرد!» است. در حالی که اگر آثار ایشان را پیگیری و بررسی کنیم، این جمله یافت نمی شود؛ اما اگر تیتر برخی روزنامه های آن روزها را تورق کنیم، این جمله را خواهیم دید! پس جریان چیست
یکشنبه, خرداد 02, 1400 17:39