«کتاب البیع» امام خمینی در میان دهها جلد آثار قلمی ایشان در علوم عقلی و علوم نقلی، درخشش خاصی دارد و خواننده نه تنها نظرات فقهی و اصولی ایشان را در آن می یابد، که تبحّر و تسلطشان در فقاهت و اجتهاد را مشاهده می کند و افزون بر آن جلوه هایی از علوم حکمی، علوم حدیث و تفسیر و لغت را نیز می بیند.
سه شنبه, آذر 07, 1402 14:29
گرچه فقه سیاسی امام خمینی (س) از دهه چهل به بعد نمود پررنگ تری پیدا کرده، ولی ریشه های آن به دهه های بیست و سی می رسد و باید در رساله لاضرر و رساله اجتهاد و تقلید به سرچشمه های آن رسید. چنانکه در این کتاب که محصول تدریس و تألیف دهه سی می باشد، فقه سیاسی و بینش و اشارات سیاسی قابل مشاهده است.
شنبه, آبان 13, 1402 13:7
چهار جلد «کتاب الطهاره» بخشی از نگاشته های امام خمینی در فقه استدلالی است این اثر تحقیقی به موازات سال ها تدریس حضرت امام در نیمه اول دهه ۳۰ شمسی قرن گذشته در حوزه علمیه قم نوشته شده است. ایشان پس از تدریس مباحث مربوط به طهارت، مباحثه مطرح شده را در چهار جلد نوشتند.
دقت ها و موشکافی های فراوان، توجه به مباحث علم الحدیث و پرداختن به قواعد فقهیه مربوطه از ویژگی های این کتاب ارزشمند می باشد.
سه شنبه, تیر 13, 1402 11:49
کتاب «تحریر الوسیله» امام خمینی که یک دوره فقه فتوایی شیعه می باشد هم فقاهت ایشان را نمایندگی می کند و هم بعد مبارزات شان علیه استبداد و استعمار را به یاد می آورد چرا که جلد اول آن در تبعیدگاه ترکیه وجلد دوم آن در تبعیدگاه نجف و در جوار باب مدینه علم پیامبر اکرم(ص) امیرالمومنین علی علیه السلام نوشته شده است.
کتاب ارزشمندی که در نیم قرن اخیر مورد توجه فقها و مجتهدین شده است و در شرح و مستند سازی آن ده ها جلد فقه استلالی نوشته شده و بر محور آن دروس فقه استدلالی در حوزه های علمیه گفته شده و می شود.
دوشنبه, اردیبهشت 18, 1402 12:17
حضرت امام پس از نوشتن حاشیه بر توضیح المسائل آیت الله بروجردی، آثار فتوایی دیگری هم نوشته که مهمترین آن ها تحریرالوسیله می باشد و در سالهای پس از آن بعضی از فتاوایشان تغییر و تبدیل یافته که خود گفتند در موارد اختلاف فتوی، آنچه در تحریرالوسیله نوشته شده، ملاک است.
یکشنبه, دی 18, 1401 10:45
درباره زندگی مشترک این زوج جوان، این نکته حائز اهمیت است که به رغم اینکه هم سیدروح الله از مکنت خانوادگی مناسبی برخوردار بود و هم همسر جوان او نزد مادربزرگش -که از ثروت فراوانی بهره مند بود- بزرگ شد، از نظر مالی و رفاهی زندگی بالاتر از متوسط داشته باشند، اما با زهد اختیاری و انتخابی حدود پانزده سال اول زندگی مشترک خود را که همزمان بود با تولد همه فرزندان پر تعدادشان، در منزل های متعدد اجاره ای زندگی کردند.
دوشنبه, آذر 21, 1401 13:22
این عکس که ظاهراً در آرشیو مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی موجود نمی باشد؛ به تشییع جنازه شهید بزرگوار آیت الله سیدمصطفی خمینی مربوط می باشد و حضرت امام در «مسجد یا جامع بهبهانی نجف» حضور دارد در حالی که آیت الله سیدمحمدمهدی خرسان و آیت الله سیدضیاء بکاء درجوار امام بر روی نیمکت نشسته اند.
یکشنبه, آذر 06, 1401 15:9
یکی از آثار مهم امام خمینی در موضوع فقه فتوائی تعلیقه ایشان بر کتاب مهم و معروف «العروه الوثقی» آیت الله سید محمد کاظم یزدی است. ایشان این حواشی و تعلیقه ها را که تعدادش بیش از سه هزار می باشد در مدت سه سال نوشتند و موارد متعددی از این نظرات نسبتاً مفصل و حتی با اشاره به ادله نظرشان می باشد.
چهارشنبه, آبان 25, 1401 14:14
آیت الله سید مرتضی پسندیده (رحمت الله علیه) تنها بر امام خمینی(س) حق پدری و استادی ندارد، بلکه در آغاز نهضت امام خمینی با فطانت و خردمندی همراه و یاور امام بوده و در ادامه با هموار کردن رنج و مشقت تبعید ها سخت گیری های رژیم استبدادی پهلوی، با هجرت به قم و استقرار در بیت امام، شمع جمع یاران حضرت امام بود و در این سال ها امام خمینی برادر بزرگوار خود را وکیل مطلق خود در موضوع وجوهات شرعیه کردند.
یکشنبه, آبان 22, 1401 14:39
عالم ربانی حضرت آیت الله سیدمصطفی خمینی نه تنها در مبارزات ضد استبدادی و استعمار ستیزانه همراه و یاور پدر بزرگوارش امام خمینی بوده؛ که شخصیت بزرگ علمی و مدرس و محقق و مؤلف پرکار و موفقی بوده است.
از جمله آثار بسیار ارزشمند آیت الله شهید سیدمصطفی پنج جلد تفسیر قران است که از ساختار و محتوای بدیعی برخوردار است در این مقاله سه«نکته اجتماعی» آن گزارش و تبیین شده است.
شنبه, مهر 30, 1401 9:43
مدیریت حوزه علمیه قم به صورت رسمی برنامه آموزشی سطح عالی حوزه را با تغییراتی در متون آموزشی اعلام کرد. این اقدام مدیریت حوزه با واکنش های انتقادی تعداد زیادی از علما و اساتید واقع شده که افت سطح علمی طلاب با فراگیری متون جدید دغدغه مهم این منتقدین بوده است.
اما در یادداشت پیش رو انتقاد به مدیران و برنامه ریزان تغییرات در حوزه علمیه، از نظر غفلت و بی توجهی آنها نسبت به اندیشه و آثار علمی فاخر امام خمینی است.
چهارشنبه, مهر 20, 1401 8:55
کتاب «حاشیه بر رساله ارث ملا هاشم خراسانی» یکی از کتاب های فقه فتوائی امام خمینی است. ایشان پس از نگارش تعلیقه بر کتاب «وسیلة النجاة» سید اصفهانی از آنجایی که کتاب الارث آن کتاب تنها دربردارنده مسائل اولیه آن بوده؛ فتاوای خود در مبحث ارث را در حاشیه رساله ارث ملا هاشم خراسانی نگاشته است.
چهارشنبه, شهریور 23, 1401 19:59
فقیه مجاهد و مبارز خستگی ناپذیر آیت الله سید اسدالله مدنی (قدس سره) یکی از یاران بزرگ امام خمینی است که لقب ارزشمند شهید محراب را به همراه دیگر شهدای بزرگ محراب با خود دارد.
او علاوه بر این که شاگرد فلسفه حضرت امام در حوزه علمیه قم بوده از آغاز نهضت امام خمینی در سال ۱۳۴۲ ابوذروار علیه استبداد و استعمار فریاد زد و در همان حال برای اصلاح و تربیت اسلامی افراد و اجتماع می کوشید تا این که در محراب جمعه تبریز با بدنی خونین به اجداد طاهرین خود پیوست.
شنبه, شهریور 19, 1401 23:30
امام خمینی که بیش از ۲ دهه در حوزه علمیه قم به عنوان فیلسوف و عارف بزرگ و مدرس یگانه فلسفه و عرفان شناخته می شد از اواسط دهه ۲۰ به بعد بیشتر تألیف و تدریس دروس اجتهادی فقه و اصول را وجهه همت خود قرار داد و در این میان تعلیق بر کتاب وسیلة النجاة آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی اولین نوشته فقه فتوائی ایشان بوده است. تعلیقه های حضرت امام بر این کتاب معروف فقهی در تاریخ دوازدهم شهریور 1332 به اتمام رسیده است.
شنبه, شهریور 12, 1401 0:42
«رساله تقیّه» یکی از آثار قلمی امام خمینی است که در موضوع قواعد فقهیه نوشته شده است. نوشته تحقیقی ای که باید مبانی ا ندیشه «وحدت اسلامی و اتحاد مسلمین» را در آن جستجو کرد. حضرت امام خود در دیگر آثار فتوایی خود از این قاعده و مبنا استفاده کرده و به مقتضای آن فتاوای وحدت آفرین و اتحادساز صادر کردند. امید است حوزه های علمیه و جوامع اسلامی از این اندیشه ارزشمند بهره های عملی برگیرند.
پنجشنبه, مرداد 06, 1401 9:32
«رساله طلب و اراده» امام خمینی یکی از آثار قلمی ایشان است که به رغم کم حجم بودن، بسیار پر محتوا و حاوی معارف بلند و مطالب ارزشمند درباره سرشت و سرنوشت انسان و مسئله بسیار مهم جبر و اختیار، می باشد. حضرت امام با جدا کردناین موضوع فلسفی ـ کلامی از دانش اصول فقه و نگارش رساله ای جداگانه تمایز علوم از یکدیگر را رعایت کرده و از خلط و تداخل علوم حقیقی و علوم اعتباری پرهیز کرده است.
سیری در محتوای این رساله و معرفی آثاری که در ترجمه و شرح آن نوشته شده درنوشته پیش رو تقدیم گردیده است.
پنجشنبه, تیر 30, 1401 9:3
جایگاه علمی آیت الله بروجردی چنان بود که با آغاز تدریس فقه و اصول در حوزه علمیه قم، علاوه بر فضلاء و طلاب جوان، اساتید برجسته و معروف آن دوره حوزه قم برای تکریم و نیز بهره گیری علمی از شاگرد برجسته آخوند خراسانی سال ها در درس او حاضر می شدند. امام خمینی که در آن دوره خود استادی برجسته و و از چهره های بزرگ علمی حوزه علمیه قم بود به مدت شش- هفت سال در در درس های آن فقیه خبیر حاضر می شده و درس های اصول ایشان را تقریر می کرده است تقریرات حضرت امام از مباحث اصول آیت الله بروجردی به همت پژوهشگران موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی با نام «لمحات الاصول» تنظیم و منتشر شده است.
سه شنبه, تیر 14, 1401 10:13
در کنار و جوار بُعد عرفانی حضرت امام، شخصیت شعری و شاعرانه ایشان است که به رغم گم شدن اکثر سروده های دوره جوانی، ترکیب اندکی از آن قصائد و سروده های بلند، با غزلیاتی که با فطانت فرزند عزیزش سیداحمد؛ «دیوان امام» شکل گرفت. اما تا پیش از آنکه اولین غزل عرفانی امام توسط مرحوم سیداحمد، در آغازین روزهای پس از ارتحال آن سالک واصل انتشار یابد، عموماً از شخصیت شاعرانه ایشان بی خبر بوده ا ند.
عالم ربانی آیت الله سیدعبدالله فاطمی نیا(اصفیائی) طاب ثراه در همان روزهای حزن و اندوه و عشق و اخلاص و ایثار به شرح و تفسیر عرفانی آن غزل ماندگار و ابیات عرفانی اقدام کرده است. که تا اربعین ارتحال حضرت امام نوشتن آن به انجام رسید.
چهارشنبه, تیر 01, 1401 12:3
سیدمحمود دعایی عزیز همگان بود، چرا که محبت و مهربانی، خیرخواهی و خیررسانی او برای همگان بود و شصت سال از عمر هشتاد و یک ساله خود را در خدمت نهضت و حرکت الهی مراد و معشوقش امام خمینی(س) قرار داده بود.
چهارشنبه, خرداد 18, 1401 23:46
«مناهج الوصول الی علم الاصول» نام دو جلد از شش جلد اثر اصولی امام خمینی در دانش اصول فقه می باشد و تمامی مباحث الفاظ را در بردارد. حضرت امام در این اثر درباره تعدادی از مسائل فلسفی که اصولیون متأخر متأثر از آخوند خراسانی مطرح می کنند، به تبیین و تحلیل پرداخته و ضمن ارائه تحقیقات خود، مزال اقلام را به پژوهشگران نشان دادند. نظریه بدیع «خطابات قانونیه» امام خمینی در این اثر ارائه شده است.
یکشنبه, اردیبهشت 25, 1401 14:15
سه عنصر والدین - ژنتیک، معلمان و مربیان و محیط که سازنده شخصیت آدمی هستند، برای استاد مطهری به بهترین نحو مهیا گردید و او از پدر و مادری مؤمن و وارسته برخوردار بود و به رغم نامناسب بودن محیط عمومی کشور، محیط خانه وخانواده برای مرتضای جویای حقیقت مطلوب و سازنده بود تا اینکه «هجرت» سازنده او به قم رقم خورد و او به مدت پانزده سال مراحل تحصیل و تهذیب را سپری کرد و از برترین و بهترین الهی مردان در طبقه اساتید کسب فیض کرد. وی گرچه از بزرگانی چون آیت الله حجت و آیت الله محقق داماد هم استفاده علمی کرده است ؛ ولی اثر گذاران اصلی بر شخصیت علمی و معنوی استاد شهید مطهری حضرات آیات: بروجردی، امام خمینی، علامه طباطبایی و میرزا علی آقا شیرازی بوده اند.
دوشنبه, اردیبهشت 12, 1401 1:7
امام خمینی (س) به قرآن نازل شده در شب قدر توجه فراوانی دارد و هم در ساحت اندیشه از فقه تا اجتماع و سیاست تا حکمت و عرفان میهمان سفره معرفت و هدایت آن است و هم در عمل اهل تلاوت مستمر قرآن بوده و مشخصاً در کتاب پر ارزش «آداب الصلوة» مباحث و مطالب قرآنی بسیار فراوان و ارزشمندی دارد؛
یکشنبه, اردیبهشت 04, 1401 11:40
بررسی و پیگیری اظهارات و نظرات و سیره و عملکرد حضرت امام این نتیجه را میدهد که در نظر ایشان حساب تحزب از احزابی که در تاریخ معاصر ایران ایفای نقش کردند، جدا میباشد و ایشان گرچه منتقد کارنامه احزاب غرب زده و شرق زده بودند، که یا به مثابه عامل قدرتهای سلطه گر عمل کرده و یا با خود باختگی خواهان شباهت به غرب و شرق، بوده اند؛ ولی اصل تحزب را قبول داشته اند.
چهارشنبه, فروردين 24, 1401 23:36
فرزند عزیز امام حضرت حجت الاسلام و المسلمین سید احمد خمینی (قدس سره) شخصیتی با ابعاد متنوع علمی اخلاقی و اندیشه ای داشته است؛ یکی از ابعاد شخصیت او بعد سیاسی مبارزاتی او بوده که در مقاله پیش رو سعی شده با معتبرترین گزارشات و روایات هم رزمان او اندکی از کارنامه پربار و مخلصانه او در دوران غربت مبارزات نهضت امام خمینی، بیان شود.
چهارشنبه, اسفند 25, 1400 12:47
«تعادل و ترجیح» و «اجتهاد و تقلید» دو مبحث پایانی مباحث اصول می باشند که امام خمینی پس از تدریس، به تألیف و نگارش آنها موفق گردید. این دو مبحث یک جلد از دوره شش جلدی اصول فقه ایشان می باشد که در این معرفی به گزارش محتوای آنها اقدام شده است.
یکشنبه, اسفند 22, 1400 8:18