سیزده آبان، روز رویدادهای تلخ، اما سرنوشت ساز در تاریخ معاصر­ ایران

سیزده آبان، روز رویدادهای تلخ، اما سرنوشت ساز در تاریخ معاصر­ ایران

روز سیزدهم آبان در تاریخ معاصر ایران، پر از حوادث و وقایع مهم و سرنوشت ساز بوده است. رویدادهایی که هر کدام در گذشته و حال و آیندۀ کشور تأثیرگذار بوده و پیامدهای آنها هنوز هم باقی و جاریست. به ویژه: 13 آبان سال 1343؛ 13 آبان سال 1357؛ 13 آبان سال 1358؛ 13 آبان 1365 که در این یادداشت به هر کدام اشاره ای خواهد شد.

سه شنبه, آبان 13, 1399 9:0
میلاد نور و هفته مهرورزی

میلاد نور و هفته مهرورزی

ربیع الاول ماه میلاد نبی مکرم اسلام حضرت محمد(ص) و امام جعفرصادق(ع) رئیس مذهب جعفری است، در تمام دوران حیات امام در ایران، همه ساله مسئولان کشوری و لشکری به دیدار ایشان می رفتند و از بیانات ارزشمند امام بهره مند می گردیدند.

دوشنبه, آبان 12, 1399 13:14
ـ ویژگی حاکم اسلامی چیست؟

ـ ویژگی حاکم اسلامی چیست؟

ـ ویژگی حاکم اسلامی چیست؟ «ما می‏گوییم یک حاکمی باید باشد که به بیت المال مسلمین خیانت نکند، دستش را دراز نکند بیت المال مسلمین را بردارد، ما این یک مطلب را می‏گوییم. این یک مطلب مطبوعی است که در هر جامعه بشری که گفته بشود، برای هر کس گفته بشود، از ما می‏پذیرند.» (صحیفه امام، ج‏3، ص: 509)

یکشنبه, آبان 11, 1399 9:8
شاخصه های یک کشور اسلامی از دیدگاه امام خمینی

شاخصه های یک کشور اسلامی از دیدگاه امام خمینی

«مملکتی که در آن مراکز فساد بیشتر از کتابخانه است، این مملکت نمی‏تواند مملکت باشد برای ما. یک مملکتی که اجزایش صف می‏کشند که... برای اینکه معاش کنند! ما می‏گوییم این بساط نباید باشد. مراکز فحشا نباید باشد. این چپاول ها نباید باشد. ما می‏گوییم یک دسته توی آن زاغه‏ها نروند بخوابند، یک دسته ویلای چند صد میلیونی در خارج و در داخل داشته باشند. علمای اسلام اینها را می‏گویند. می‏گویند باید اسلام، باید عدل باشد، باید عدالت اسلامی باشد... این چپاول ها بکلی از بین باید برود... حکومت اسلامی یک نظام عادلانه است؛ یک نظام... منهای دزدی ها، منهای چپاول ها، منهای غلط رویها، منهای زورگویی ها [است‏]. زورگویی نباید باشد؛ چپاول نباید باشد؛ مال ملت را نباید ببرند و بخورند؛ باید مردم همه در رفاه باشند؛ باید فقرا را برایشان فکر کرد؛ باید این زاغه‏نشین های بیچاره‏ای که هیچ ندارند، هیچ ندارند، باید برای اینها فکر کرد.» (صحیفه امام، ج‏4، ص: 201)

یکشنبه, آبان 11, 1399 9:3
یادی از یار مخلص امام خمینی، شهید قاضی طباطبایی

یادی از یار مخلص امام خمینی، شهید قاضی طباطبایی

پیام به ملت ایران؛ به مناسبت شهادت آقای سید محمدعلی قاضی طباطبایی

یکشنبه, آبان 11, 1399 8:37
هیئت قدیمه ممتحنین «سطح» حوزه قم (1310ش.)

هیئت قدیمه ممتحنین «سطح» حوزه قم (1310ش.)

حاضرین در عکس: از راست: 1. سیّد ابوالحسن طهرانی؛ 2. سیّد محمّد ولائی زنجانی (دایی سید موسی شبیری زنجانی)؛ 3. امام خمینی؛ 4. سیّد علینقی طهرانی؛ 5. سیّد احمد لواسانی؛ 6. فرزندش سیّد محمّد (کودک)؛ 7. سیّد محمّدصادق لواسانی؛ 8. مهدی فرزند شیخ عبّاس طهرانی (کودک)؛ 9. شیخ عبّاس طهرانی؛ 10. میرزا محمّدعلی ادیب طهرانی؛ 11. حاج سیّد احمد زنجانی؛ 12. حاج آقا عبدالل‍ه آل آقا طهرانی؛ 13. شیخ عبدالحسین فقیهی رشتی؛ 14. سیّد موسی شبیری زنجانی (کودک).

شنبه, آبان 10, 1399 11:10
دو رهنمود بر زمین مانده!

دو رهنمود بر زمین مانده!

مکتوب راهگشای منشور برادری دو محور اصلی دارد که دو درس سازنده میبایست از آن گرفت. اگر آن درسها به درستی فهم میشد و به کار بسته میشد، مطمئناً چنین حال و روزی نداشتیم.

جمعه, آبان 09, 1399 16:32
ـ کشور همه چیز دارد! چرا دیگران بخورند، بگذارید خود مردم بهره مند شوند!

ـ کشور همه چیز دارد! چرا دیگران بخورند، بگذارید خود مردم بهره مند شوند!

«ما یک کلمه حرف داریم و آن این است که این هایی که نشسته‏ اند سر این خوان یغما، که اسمش ایران است، و هر کس از هر طرف آمده است، هر مملکتی از هر طرف آمده است، دارند از این خوان یغما می‏ خورند و این ملت ما کنار این دارد گرسنگی می‏ خورد، ما می‏ گوییم این نباشد. ما می‏ گوییم یک مملکتی ما داریم، نفت دارد، مخازن دیگر دارد، غنی است مملکت ما، این مملکت را برای خودمان بگذارید.» (صحیفه امام، ج‏ 3، ص: 505)

سه شنبه, آبان 06, 1399 12:2
فرار از عار

فرار از عار

سال 1399 شصتمین سال گشت در خواست رسمی دولت آمریکا از ایران برای پذیرفتن مصونیت قضایی آمریکائیان در ایران (کاپیتولاسیون) است و چهارم آبان سالروز سخنرانی مهم و تاریخی حضرت امام در افشای تصویب مخفیانه این لایحه در مجلسین ایران به شمار می رود، مناسب است اشاره کوتاهی داشته باشیم به تلاش هایی که مقامات گوناگون رژیم شاه در آن زمان برای فرار از انتساب این عار به خود داشته اند.

یکشنبه, آبان 04, 1399 16:2
وصیتنامه های امام خمینی

وصیتنامه های امام خمینی

محمد رجائی نژاد چکیده وقتی صحبت از وصیتنامۀ امام خمینی پیش می آید، همه یاد وصیتنامۀ الهی سیاسی معروف ایشان می افتند؛ در حالی که حضرت امام در دوران حیات خویش چندین وصیتنامه نوشته و شاگردان و نزدیکان خود را وصی قرار داده بود. سوم آبان نیز مصادف با نگارش یکی از این وصیتنامه ها در امور شخصیه است که در سال 1361 خطاب به فرزندش مرحوم سید احمد خمینی و دیگر نزدیکان نوشته اند. به همین مناسبت مروری خواهیم داشت بر تمامی وصیتنامه های امام خمینی، به ویژه وصیتنامۀ سوم آبان.

جمعه, آبان 02, 1399 17:41
ولایت کبری و نیابت از معصوم

ولایت کبری و نیابت از معصوم

امام خمینی(س) در تاریخ اول آبان ماه ۱۳۶۴ خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی :لازم است عرض کنم آیات و روایاتی وارد شده است که مخصوص به معصومین(علیهم السلام) است و فقها و علمای بزرگ اسلام هم در آنها شرکت ندارند تا چه رسد به مثل اینجانب. هر چند فقهای جامع الشرایط از طرف معصومین نیابت در تمام امور شرعی و سیاسی و اجتماعی دارند و تولّی امور در غیبت کبری موکول به آنان است این امر غیر ولایت کبری است که مخصوص به معصومین است»

جمعه, آبان 02, 1399 8:12
شهریه متفاوت

شهریه متفاوت

بیست و ششم مهرماه مصادف است با آغاز شهریه حضرت امام در نجف اشرف در سال 1345 یعنی یکسال پس از حضور ایشان در عراق. حضرت امام پس از سخنرانی شدید اللحن خود در 4آبان 1343 علیه تصویب لایحه کاپیتولاسیون توسط مجلسین ایران در سحرگاه 13آبان 1343دستگیر و بلافاصله از ایران به ترکیه تبعید شدند. رژیم شاه امام را در تاریخ سیزدهم مهرماه 1344از ترکیه به عراق منتقل کرد ولی بنا به شرط دولت این کشور، حضرت امام تبعیدی تحت نظر محسوب نشده و در این کشور تا حدودی از آزادی عمل برخوردار بودند.

یکشنبه, مهر 27, 1399 9:43
شهادت امام رئوف

شهادت امام رئوف

علی بن موسی الرضا(علیه السلام) ملقب به رضا، عالم آل محمد و صابر است. منش و رفتار امام رضا(علیه السلام) به گونه ای بود که حتی نزد مخالفان خود جایگاهی با عظمت داشت و همگان از وی به نیکی و بزرگ منشی و سخاوت و کرامت یاد میکردند. امام خمینی(س)، زیارت و نذر برای آن حضرت را عملی شایسته و لازم می داند و خدمت به زائران آن حضرت را بسیار پسندیده می شمارد.

جمعه, مهر 25, 1399 16:44
اسوۀ مهربانی و عقلانیت

اسوۀ مهربانی و عقلانیت

28 صفر سالروز رحلت پیامبر گرامی اسلام(ص) است، پیامبر خدا(ص) 63 سال عمر کرد در میان مردمی که او را به محمد امین می شناختند، بعد از بعثت حضرت، جمعی به او گرویدند و تا آخر با همه توان ایستادند و جمعی نیز با همه قوا در برابر او قرار گرفتند. لکن رحمت او همگان را در برگرفت تا آنجا که در فتح مکه، همه جفاکنندگان را نیز بخشید و امانشان داد و قرآن چه نیکو او را «رحمهً للعالمین» خوانده است: و ما ارسلناک ألّا رحمهً للعالمین (سوره انبیاء، آیه 107)

پنجشنبه, مهر 24, 1399 9:15
امام خمینی و نهضت حسینی (4) اهمیت و برکات عزاداری

امام خمینی و نهضت حسینی (4) اهمیت و برکات عزاداری

ترسیم و تصویر این نهضت جاودانه به نشان دادن هر دو صفحه آن است که از مشاهده بُعد حماسی و درخشش جلوه­ های انسانی و تجسم فضائل و کمالات والای اخلاقی، افتخار و ابتهاج رخ میدهد، ولی از دیدن و یاد آوردن آن همه جنایت و رذالت و مصائبی که آن جنایتکاران برای امام حسین(ع) و اصحاب و یارانش پیش آوردند، قلب و روح آدمی چنان به درد می آید که فقط سوزش سیل اشک است که آن را تسکین میدهد، و این اشک و آه و گریه، خود نشانه عمق و استحکام پیوند محب و عزادار حسینی با امام حسین(ع) و مرام و مکتب او میباشد. «إن لقتل الحسین حراره فی قلوب المؤمنین لا تبرد أبداً».

چهارشنبه, مهر 23, 1399 10:41
کتابشناسی موضوع «امام خمینی و تصوف»

کتابشناسی موضوع «امام خمینی و تصوف»

در این نوشته، منابع مرتبط با موضوع «امام خمینی و تصوف» که در کتابخانه تخصصی امام خمینی(س) ـ دفتر قم موجود است، معرفی می شود. لازم به یادآوری است که منابع مربوط به عرفان در نوشته ای دیگر ارائه می گردد.

دوشنبه, مهر 21, 1399 13:29
آیت الله اشرفی اصفهانی تجسم علم مفید و عمل صالح

آیت الله اشرفی اصفهانی تجسم علم مفید و عمل صالح

یکی از یاران صادق و اصحاب با وفای حضرت امام(س) مرحوم آیت الله حاج شیخ عطاءالله اشرفی اصفهانی(رضوان الله علیه) بود. او فراگیری علم و دانش را از مکتب خانه آغاز کرد و در ادامه به حوزه علمیه اصفهان رفت و مدتی طولانی از محضر اساتید آن حوزه کهن بهره برد تا اینکه در سال های آخر حیات حضرت آیت الله حائری(قدس سره) به حوزه علمیه قم هجرت کرد. در سال 1335 از طرف مرجع بزرگ عصر، آیت الله بروجردی(قدس سره) به کرمانشاه و منطقه غرب کشور هجرت کرد و به مدت ربع قرن در آن سامان بسان ستاره ای پرفروغ به خدمات علمی و اجتماعی و تبلیغ و ترویج معارف و احکام اسلام موفق بوده است.

دوشنبه, مهر 21, 1399 13:5
دیدگاه امام خمینی درباره ضرورت حفظ عزت و کرامت در زیارت قبور ائمه(ع)

دیدگاه امام خمینی درباره ضرورت حفظ عزت و کرامت در زیارت قبور ائمه(ع)

در آستانۀ اربعین حسینی هستیم و اوج عشق به پیاده روی اربعین. زیارت قبور اهل بیت (ع) و خاندان پیامبر اسلام(ص)، به ویژه زیارت امام حسین(ع) از آیین های اساسی مسلمانان شیعی مذهب بوده است؛ اما با وضعیت بیماری فراگیر و همه گیر کرونا، سفارش مراجع آگاه و بزرگان مذهبی و مسئولان کشوری بر نرفتن به زیارت گاه ها و برگزار نکردن پیارده روی اربعین است. نه عراق و نه ایران آمادگی برگزاری این آیین ها را ندارند. با همۀ این سفارش ها برخی افراطیون مذهبیِ ناآگاه، به هر بهانه و به هر شکلی قصد انجام آن را دارند. این که هدف آنها چیست؟...

پنجشنبه, مهر 17, 1399 13:14
امام خمینی و نهضت حسینی(3) اهداف و ثمرات نهضت حسینی

امام خمینی و نهضت حسینی(3) اهداف و ثمرات نهضت حسینی

امام خمینی و نهضت حسینی(3) اهداف و ثمرات نهضت حسینی حزب اموی در تقابل با اسلام پیامبر و اهل بیت(ع) فرهنگ جاهلی را لباس اسلام پوشاند و به نام اسلام، به احیاء بدعتها و از میان بردن و میراندن سنت اسلامی پرداخت. ظلم و فساد عریان حکومت اموی، در زمان یزید به حدی رسید که امام حسین(ع) فرمودند: «و علی الاسلام السلام إذ بلیت الأمه براعِ مثل یزید» و به همین خاطر به روشنگری پرداخت و عزم قطعی خود مبنی بر مقابله و مخالفت با آن مناسبات و وضعیت را اعلان کرد. آن حضرت در مدت زمان خروج از مدینه به سوی مکه و اقامت چند ماهه در جوار کعبه و نیز حرکت به سمت کوفه و در منازل بین راه، در مناسبتهای مختلف و خطابه های گوناگون، سخنان فراوانی دارند که هر محقق منصف با مراجعه و بررسی و تحلیل آنها، هم «چرایی» نهضت و قیام حسینی را میفهمد و هم «چگونگی» آن را میبیند.

چهارشنبه, مهر 16, 1399 12:45
امام خمینی و دفاع از فلسطین

امام خمینی و دفاع از فلسطین

امام خمینی و دفاع از فلسطین منابع تاریخ و جغرافیای «فلسطین» از 2500 سال پیش از میلاد مسیح(ع) به این سو، سکونت قبائلی از جزیزه العرب ـ کنعانیان ـ و در ادامه عبرانیان را گزارش می­کنند که ادوار و حوادث و ماجراهایی بر آن گذشته است. اما در یکی دو قرن اخیر در این سرزمین و بر ملت آن حوادث و فجایعی وارد شده که از مسائل مهم جهانی شده است.

سه شنبه, مهر 15, 1399 17:45
امام خمینی و سیاست های بازسازی و سازندگی

امام خمینی و سیاست های بازسازی و سازندگی

امام خمینی و سیاست های بازسازی و سازندگی پیروان مکتب انبیاء(ع) ملهَم از تعالیم الهی، در پی ساختن و سازندگی هستند؛ ساختن جانی مهذب و پیراسته از رذائل و آراسته به فضائل، برای ساختن جامعه و جهانی پاکیزه و غیر آلوده. از این منظر، امام خمینی(س) در خودسازی و تهذیب نفس به مقامات والایی نائل آمده بود و در گام دوم در حوزه علمیه قم به عنوان معلم اخلاق و مربی نفوس شناخته می شد که تأثیرات دگرگون کننده ای بر جان های مستعد داشت. ایشان در گام سوم در جریان «نهضت امام خمینی» و با اوج گیری مبارزات ملت مسلمان ایران و پیروزی انقلاب اسلامی، هدفی جز ساختن ملت و کشور نداشت؛ ساختنی که مقدمه آن پیراستن کشور از بیماری «استبداد» و «استعمار»، سپس آراستن و ساختن مادی و معنوی بوده است.

پنجشنبه, مهر 10, 1399 9:42
مولوی از منظر امام خمینی

مولوی از منظر امام خمینی

هشتم مهر، روز بزرگداشت مولوی است. یکی از وجوه اشتراک امام خمینی و مولوی، در عرفان است. ازجمله راه های شناخت اندیشه های عرفانی هر عارفی نیز تطبیق اندیشه و آراء او با دیگر عارفان نامدار است. این که او...

سه شنبه, مهر 08, 1399 12:48
شهید خطیب

شهید خطیب

شهید خطیب سیدعبدالکریم هاشمی نژاد، زاده بهشهر و ساکن مشهد بود. وی پس از تحصیلات ابتدایی در 14 سالگی دروس حوزوی را حوزه علمیه آیه الله کوهستانی از علمای بزرگ مازندران آغاز کرد. سپس راهی قم شد و مدت چهارده سال از اساتید متعددی بهره برد. شهید هاشمی نژاد مبارزه را از 15 خرداد 42 آغاز کرد و جزو اولین دستگیرشدگان بود. وی پس از سال 1342 تا 1357 پنج بار بازداشت و زندانی شد.

دوشنبه, مهر 07, 1399 8:26
نگاهی به رابطۀ امام خمینی و آیت الله العظمی خویی

نگاهی به رابطۀ امام خمینی و آیت الله العظمی خویی

اشاره هشتم صفر، مصادف است با رحلت آیت الله العظمی خویی، به همین مناسبت نگاهی می کنیم به روابط امام خمینی و این مرجع بزرگ شیعه.

شنبه, مهر 05, 1399 19:25
چرا پاریس؟ (5)

چرا پاریس؟ (5)

چرا پاریس؟ (5) این مکان(نوفل لوشاتو) به مدت سه ماه میزبان خیل کثیری از دوستان و هواداران امام خمینی از سراسر جهان بود و طی مدت کوتاهی شهرت جهانی پیدا کرد و توانست مرکز نشر و گسترش ندای مظلومیت ملتی رنج کشیده از زبان رهبری الهی شود.

شنبه, مهر 05, 1399 8:50
صفحه 49 از 64 < قبلی | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | بعدی >

زمزم احکام، ربا و اقسام آن

حرمت ربا با آیات قرآن و سنت رسول خدا (ص) و احادیث اهل بیت علیهم السلام و اجماع فقها ثابت گشته و از گناهان بزرگ محسوب می شود ،
ربا یا ربای معاملی است و یا ربای قرضی و ربا در معامله عبارت است از مبادله دو کالای مثل هم با دریافت اضافی.