کد مطلب: 3440 | تاریخ مطلب: 07/10/1398
  • تلگرام
  • Google+
  • Cloob
  • نسخه چاپی

یادی از یار مخلص و وفادار امام خمینی، شهید آیت الله حسین غفاری

یادی از یار مخلص و وفادار امام خمینی، شهید آیت الله حسین غفاری

هفتم دی مصادف با شهادت یاردیرین امام، آیت الله غفاری است. در اسناد ساواک چهارم دی ثبت شده است. ظاهراً چهارم دی به شهادت رسیده، اما در هفتم تشییع و خاک سپاری شده است. سالروز شهادت مردی است که همواره در صراط مستقیم ثابت قدم ماند. مردی که...

هفتم دی مصادف با شهادت یاردیرین امام، آیت‌الله غفاری است. در اسناد ساواک چهارم دی ثبت شده است. ظاهراً چهارم دی به شهادت رسیده، اما در هفتم تشییع و خاک‌سپاری شده است. سالروز شهادت مردی است که همواره در صراط مستقیم ثابت قدم ماند. مردی که همواره در مقابل ظلم ظالمان ایستاد و ذره­ای از عقیدة خویش عقب ننشست. آری؛ 4 دی ماه سالروز شهادت مجاهد نستوه و همراه ثابت قدم نهضت امام خمینی، حضرت آیت الله حاج شیخ حسین غفاری (رضوان الله علیه) است. او که مانند پیشوایش امام موسی کاظم (ع) مدت­های طولانی درد اسارت را کشید، سرانجام در زیر شکنجه­های بی امان طاغوتیان زمان به آرزوی دیرینة خود یعنی شهادت در راه خدا رسید. این مطلب نیز به بررسی مختصر زندگانی و مبارزات آن مبارز والا مقام می­پردازد. باشد که مورد مرضی خداوند متعال قرار گیرد.

زندگی­نامه

آیت الله حسین غفاری در سال 1392 ش برابر با 1335 ق در دهخوارقان (آذر شهر فعلی) تبریز دیده به جهان گشود. پدر او عباس نام داشت که به شغل کشاورزی و کارگری مشغول بود و زمانی که حسین در دوران طفولیت به سر می­برد از دنیا رفت. در مورد اجداد آیت اله غفاری این نکته قابل توجه است که تمامی آنان از مبارزین علیه ظلم و استعمار بودند.  شهید غفاری از نوادگان حاج ملامحسن است. حاج ملامحسن از شخصیت های برجسته منطقه و روحانی عالی مقامی بود که در مبارزه با استعمارگران، سر مبارکش توسط روس ها از بدن جدا شد. هفت نفر از اجداد مادری ایشان نیز در مبارزه با بیگانگان به شهادت رسیدند و مسجد حسنلوی آذرشهر مدفن و مضجع آنها است. بنابراین این گونه می­توان نتیجه گرفت که آیت الله غفاری، شهادت و مبارزه با ظلم را از اجدادش به ارث برده است.

شهید حسین غفاری از شش سالگی تحصیل را آغاز کرد. مقدمات دروس را در زادگاهش آذرشهر در محضر میرزا محمدحسن منطقی فرا گرفت. آن گاه وارد حوزه علمیه تبریز شد ودر این حوزه از جلسه درس بزرگان، کسب دانش کرد. او در حوزه علمیه تبریز برجستگی خاصّی از خود نشان داد، تا آنجا که زبانزد همدرسان و هم بحث هایش شده بود. استادان وی نیز از تلاش و فعالیت او اظهار رضایت می کردند. شهید غفاری آن گاه مصمم شد تحصیلات خود را در کنار بارگاه فاطمه معصومه(س) کریمه اهل بیت عصمت و طهارت ادامه دهد. لذا برای بهره گیری از جلسات درسی استادان بزرگوار قم از تبریز به قم مشرف شد و در این حوزه، فقه و اصول و مراحل عالی را از محضر بزرگان فرزانه ای چون آیات عظام فیض قمی، بروجردی و خوانساری فرا گرفت. او همچنین در درس امام و مرجع عالیقدر جهان اسلام حضرت امام خمینی شرکت، و از محضر پر فیض وی کسب معرفت کرد و از سرچشمه زلال او سیراب شد.

آیت اللّه غفاری از اول طلبگی، همزمان با تحصیل علوم دینی، تدریس نیز می کرد. در سال های 1323 و 1324 ش مکتب زینبیه آذرشهر شاهد تجمع عاشقان علم و دین بود که در اطراف شمع وجود استاد شهید غفاری گرد می آمدند. در این مکتب که علاقه مندان و دانش پژوهان دینی حضور می یافتند، محفلی بسیار صمیم و گرم بود. در جلسات درس شهید غفاری ابواب الجنان و جامع عباسی و دیگر کتب فقهی و اخلاقی و قرآن تدریس می شد. آن گاه به قم عزیمت نمودند. جلسات شهید غفاری در قم و تهران در مساجد الهادی و خاتم الاوصیاء ادامه داشت و اشخاص فرزانه ای از شمع وجود وی بهره ها می بردند. در مسجد الهادی تهران دانش جویان و طلاّب بسیاری به طور مرتب و منظم در جلسات بحث گرد هم می آمدند و از بحث های شیوا و صحبت های صریح و انقلابی شهید غفاری استفاده می کردند. همچنین شهید غفاری در سال 1326 با خانم عذرا دختر آیت الله مقدس تبریز ازدواج می­کند.

فعالیت­های سیاسی

با تصویب لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی، غفاری همسو با برخی از علماء بر ضد آن سخنرانی و با صدور اعلامیه و ارسال نامه به برخی از علما به این لایحه اعتراض کرد .در سال ۱۳۴۱ش، با رفراندوم «انقلاب سفید» مخالفت کرد. غفاری با امضای اعلامیه‌ای از تحریم عید نوروز سال ۱۳۴۲ش حمایت کرد. بعد از قیام 15 خرداد 1342 و دستگیری امام خمینی، تعدادی از روحانیان از جمله غفاری دستگیر و چهل روز بعد آزاد شدند. غفاری در آبان ماه سال ۱۳۴۳ه‍.ش علیه قانون اصلاحات ارضی سخنرانی کرده و مردم را به مخالفت با آن فرا ‌خواند. دو روز پس از سخنرانی در مسجد خاتم الاوصیاء توسط مأموران شهربانی دستگیر و زندانی شد در بازجویی از او می‌خواهند تا به امام خمینی توهین کند تا آزاد شود؛ غفاری هرگونه بی‌احترامی و توهین به امام خمینی را کفر می‌خواند. پس از جان سالم بدربردن محمدرضا پهلوی شاه وقت ایران از واقعه تیراندازی در کاخ مرمر، رژیم از مردم خواست تا در مساجد، مجالس شکرگزاری برگزار کنند. غفاری به همراه چند تن از اهالی محل دو روز قبل از روز مراسم شکرگذاری فرش‌های مسجد خاتم الانبیاء را جمع کردند و به فرش شویی برای شستن تحویل دادند؛ همین موضوع مانع برگزاری مراسم در این مسجد شد.

شهادت

آیت الله غفاری به دلیل اقدامات متعدد علیه رژیم پهلوی بارها به حبس و زندان محکوم گردید. در یکی از گزارش­های ساواک علیه وی چنین آمده است: «اطلاع واصله حاکی بود که یاده شده به اتفاق فرزندش هادی غفاری در منابر مختلف مطالبی علیه مصالح کشور ایراد و ضمن سخنرانی در مساجد و شهرستان­‌ها ضمن طرفداری از روحانیون مخالف دولت، اصلاحات کنونی کشور را با زمان معاویه مقایسه نموده و چنین نتیجه گرفته که در حال حاضر وضع فعلی حکومت ایران با زمان معاویه تفاوتی ننموده و احتیاج است که جوانان چون امام حسین (ع) بپاخاسته و وضع و امور کشور را بدست گیرند. بر مبنای اظهارات یاد شده نامبرده دستگیر و ضمن بازرسی از منزلش تعدادی اعلامیه مضره کشف می‌گردد که بر مبنای اوراق مکشوفه مشارالیه با صدور قرار مورخ ۱۸/۴/۵۳ شعبه ۵ بازپرسی دادستانی ارتش بازداشت و پس از رؤیت قرار به آن اعتراض ننموده است». سرانجام ایشان پس از یک دهه مبارزه علیه رژیم ستمشاهی در آخرین بازداشت خود در دادگاهی در 5 آبان ۱۳۵۳ تشکیل یافته بود، به هشت ماه زندان محکوم شد. وی در زندان براثر شدت شکنجه و فشارهای وارده در 4 دی ماه 1353 به درجه رفیع شهادت نائل گردید  و با حضور برخی از علما تشییع و در قبرستان دارالسلام قم دفن شد.

خدمات اجتماعی

شهید آیت اللّه غفاری منشأ خیرات و خدمات بسیاری در زمینه های اجتماعی بود. وی در آذرشهر و قم و تهران اقدامات فراوان و مفیدی برای جامعه از خویش به یادگار گذاشت که از آن جمله می توان به احداث و تکمیل مساجد خاتم الاوصیا و الهادی، و شیخ فضل اللّه نوری در تهران اشاره کرد. رسیدگی به محرومان و مستضعفان و برپایی مجالس بحث و گفتگو در موضوعات علمی و فقهی از دیگر اقدامات مثبت و ارزندة وی به شمار می رود. امروز نتیجه تلاش و خدمات آیت اللّه غفاری را در شکوه و عظمت مسجد بزرگ شیخ فضل اللّه نوری در تهران و پایگاه و حوزه علمیه و مسجد بزرگ خاتم الاوصیا می توان دید، اماکن مقدسی که روزگاری مرکز هجوم و حمله به رژیم ستمشاهی و مأوی و پناهگاه مظلومان و انقلابیان و مستعضفان بود.

از بزرگترین ویژگی­های شهید والامقام غفاری، عشق و ارادت قلبی ایشان به امام خمینی است، به گونه­ای که با وجود علمای تراز اول در تبریز و منطقة آذربایجان، ایشان الگوی فکری و عملی خویش را امام خمینی (ره) قرار داد و تا آخرین قطرة خون خویش نیز بر این امر استوار ماند.

یادش گرامی و راهش پر رهرو باد

منابع

یاران امام به روایت اسناد ساواک، شهید آیت الله حاج شیخ حسین غفاری، مرکز بررسی اسناد تاریخی، 1380ش.

شهادت آیت الله غفاری، مجلة گلبرگ، شمارة 23، آذر 1380.

. انتهای پیام /*
 

زمزم احکام، ربا و اقسام آن

حرمت ربا با آیات قرآن و سنت رسول خدا (ص) و احادیث اهل بیت علیهم السلام و اجماع فقها ثابت گشته و از گناهان بزرگ محسوب می شود ،
ربا یا ربای معاملی است و یا ربای قرضی و ربا در معامله عبارت است از مبادله دو کالای مثل هم با دریافت اضافی.

ماه محرم و صفر

محرّم و صفر، که ماه‏‎ ‎‏برکات اسلامی است و ماه زنده ماندن اسلام است، باید ما محرّم و صفر را زنده نگه‏‎ ‎‏داریم به ذکر مصائب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ که با ذکر مصائب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ‏‎ ‎‏زنده مانده است این مذهب تا حالا؛ با همان وضع سنتی، با همان وضع مرثیه سرایی و‏‎ ‎‏روضه خوانی.(صحیفه امام، ج 15، ص 331)