کد مطلب: 4040 | تاریخ مطلب: 17/07/1399
  • تلگرام
  • Google+
  • Cloob
  • نسخه چاپی

دیدگاه امام خمینی درباره ضرورت حفظ عزت و کرامت در زیارت قبور ائمه(ع)

دیدگاه امام خمینی درباره ضرورت حفظ عزت و کرامت در زیارت قبور ائمه(ع)

در آستانۀ اربعین حسینی هستیم و اوج عشق به پیاده روی اربعین. زیارت قبور اهل بیت (ع) و خاندان پیامبر اسلام(ص)، به ویژه زیارت امام حسین(ع) از آیین های اساسی مسلمانان شیعی مذهب بوده است؛ اما با وضعیت بیماری فراگیر و همه گیر کرونا، سفارش مراجع آگاه و بزرگان مذهبی و مسئولان کشوری بر نرفتن به زیارت گاه ها و برگزار نکردن پیارده روی اربعین است. نه عراق و نه ایران آمادگی برگزاری این آیین ها را ندارند. با همۀ این سفارش ها برخی افراطیون مذهبیِ ناآگاه، به هر بهانه و به هر شکلی قصد انجام آن را دارند. این که هدف آنها چیست؟...

دیدگاه امام خمینی درباره

ضرورت حفظ عزت و کرامت در زیارت قبور ائمه(ع)

 

محمد رجائی نژاد

مقدمه

در آستانۀ اربعین حسینی هستیم و اوج عشق به پیاده‌روی اربعین. زیارت قبور اهل بیت (ع) و خاندان پیامبر اسلام(ص)، به‌ویژه زیارت امام حسین(ع) از آیین‌های اساسی مسلمانان شیعی مذهب بوده است؛ اما با وضعیت بیماری فراگیر و همه‌گیر کرونا، سفارش مراجع آگاه و بزرگان مذهبی و مسئولان کشوری بر نرفتن به زیارت‌گاه‌ها و برگزار نکردن پیارده‌روی اربعین است. نه عراق و نه ایران آمادگی برگزاری این آیین‌ها را ندارند. با همۀ این سفارش‌ها برخی افراطیون مذهبیِ ناآگاه، به هر بهانه و به هر شکلی قصد انجام آن را دارند. این‌که هدف آنها چیست؟ فعلاً کاری نداریم. اما این را همه می‌دانیم که سفارش ائمۀ معصومین بر زیارت و برگزاری آیین سوگواری، به‌ویژه برای امام حسین و یارانش، بی‌حساب و کتاب و بی‌قائده نبوده است. صواب و ثواب آن در راستای حفظ عزت و کرامت انسانی بوده است.

حفظ عزت و کرامت اصل اساسی زیارت

منکر فضیلت و ارزش اخروی و دنیوی زیارت قبور ائمه و پیاده‌روی اربعین نیستیم، اما همان ائمه(ع) که بر فضیلت و اهمیت این آیین‌ها سفارش کرده‌اند؛ بر حفظ عزت و کرامت انسانی پیشتر و بیشتر تأکید کرده‌اند. هدف نهایی و اصلی قیام حسینی همان هدف رسول اکرم (ص)، یعنی نجات مردم از تاریکی جهل و راه‌نمایی ایشان به سوی نور و روشنایی و کرامت انسانی بوده است. برای همین در زیارت اربعین می‌خوانیم: «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ‏ فِیکَ‏ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیْرَةِ الضَّلَالَةِ.»

حال، اگر وضعیت به‌گونه‌ای شود که حضور در زیارت و پیارده‌روی اربعین به هر دلیلی میسر نباشد و یا با موانع و سختی انجام بگیرد و باسربلندی و کرامت انسانی همراه نباشد! آیا باز باید به هر شکل و راهی، راهی پیاده‌روی و زیارت شد؟

دیدگاه امام خمینی

عاشورا و کربلا در نگاه امام خمینی جایگاه ویژه‌ای دارد. سوگواری و گریه بر امام حسین را یکی از بالاترین و بهترین کارها می‌دانست که اجر و ثواب بسیاری دارد. انقلاب اسلامی را الهام گرفته از آن می‌دانست. قیام خود را برگرفته از قیام سیدالشهدا (ع) معرفی و به آن افتخار می‌کرد. خود بر زیارت ائمه(ع) مقید بود و بر آن سفارش کرده است و...

بااین‌حال، زیارتی که با سرافرازی و عزت باشد، نه با ذلت! نه برخلاف قوانین کشوری و با زیرپا گذاشتن مقررات معین شده!

یکی از شاگردان امام نقل می‌کند: «گاهی برخی از طلاب و روحانیون ایرانی از راه آبادان به‌گونه غیررسمی و غیرقانونی و بدون ویزا و با سختی و خطر وارد عراق می‌شدند. هر لحظه ممکن بود در هر دو طرف مرز گرفتار مأموران شده و اهانت و توهین ببینند. حضرت امام که متوجه شدند، فرمودند: «زیارت امام حسین(ع) به هیچ‌وجه شایسته نیست که با این ذلت و خواری توأم باشد.» (کتاب صحیفه دل 1، ص 73)

. انتهای پیام /*
 

زمزم احکام، ربا و اقسام آن

حرمت ربا با آیات قرآن و سنت رسول خدا (ص) و احادیث اهل بیت علیهم السلام و اجماع فقها ثابت گشته و از گناهان بزرگ محسوب می شود ،
ربا یا ربای معاملی است و یا ربای قرضی و ربا در معامله عبارت است از مبادله دو کالای مثل هم با دریافت اضافی.

ماه محرم و صفر

محرّم و صفر، که ماه‏‎ ‎‏برکات اسلامی است و ماه زنده ماندن اسلام است، باید ما محرّم و صفر را زنده نگه‏‎ ‎‏داریم به ذکر مصائب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ که با ذکر مصائب اهل بیت ـ علیهم السلام ـ‏‎ ‎‏زنده مانده است این مذهب تا حالا؛ با همان وضع سنتی، با همان وضع مرثیه سرایی و‏‎ ‎‏روضه خوانی.(صحیفه امام، ج 15، ص 331)