امروز با امام: بیستوچهارم دی
ـ اجازه نامه به آذربایجانیهای مقیم مرکز؛ کمک به مستمندان، از سهم امام «ع» (1342)
[تعاونوا علی البر و التقوی- محضر مبارک حضرت آیت اللَّه العظمی آقای حاج آقا روح اللَّه خمینی- مدّ ظله العالی ... به طوری که خاطر شریف مستحضر است سرمای شدید و بیسابقه امسال که مصادف با ماه مبارک رمضان نیز شده، لزوم کمک به مستمندان را بیشتر کرده است؛ لذا عدهای از محترمین تجار و اصناف تبریز[1] از محضر مبارک تقاضا میکنند که اجازه بفرمایید از سهم مبارک امام- علیه السلام- به فقرا و مستمندان کمکهای نقدی و جنسی و لوازم سوخت بنمایند.- ادام اللَّه ظلکم علی رءوس المسلمین. آذربایجانیهای مقیم مرکز. 28 شعبان 83]
بسم اللَّه الرحمن الرحیم
حال مستمندان در این سرمای سخت موجب نگرانی شدید این جانب است؛ مع الاسف مستقیماً نمیتوانم به آنها کمک مؤثری بنمایم. البته وظیفه مسلمین ثروتمند و آقایان تجار و اصناف محترم است که با کمکهای دسته جمعی نگذارند برادران ایمانی به سختی بگذرانند یا خدای نخواسته صدمه به آنها وارد شود و در صورتی که از وجوه خیریه و زَکَوات رفع احتیاج مستمندان نمیشود، مجازند برای تهیه زغال و سایر ضروریات آنها از محل سهم مبارک امام- علیه السلام- صرف نمایند. البته مصرف سهم مبارک باید در تحت نظر هیأتی از معتمدین محل باشد. از خداوند تعالی آسایش فقرا و برکت اهل خیر را خواستارم.» (صحیفه امام، ج1، ص: 256)
ـ نامه به آقای سید محمدصادق لواسانی؛ عذرخواهی از زحمات (1346)
«به عرض عالی میرساند مرقوم شریف به وسیله آقای نحوی امروز واصل، از اینکه به جنابعالی زحمت داده میشود و هر ماه تشریف میبرید قم و همراهی میفرمایید عذر میخواهم. امید است نفس گرم شما موجب دلجویی همه شود و نگرانیهای آقایان مرتفع گردد. مرقوم شده بود اوضاع داخلی من خوب نیست و به طور ...[2] ان شاء اللَّه تعالی مریضه محترمه حالشان خوب باشد. این جانب و دیگران بحمد اللَّه سالم هستیم و از خداوند تعالی توفیق خدمت به آقایان را خواستار است.» (صحیفه امام، ج2، ص: 162)
ـ نامه به آقای ایرانپور و ابراز تشکر و قدردانی (1347)
«جناب آقای ایرانپور- ایدهاللَّه تعالی
مرقوم شریف با میوهها واصل؛ از اینکه شما تحمل زحمت مینمایید متشکر و متأثرم.
میل دارم به همان دعای خیر و یادآوری از اینجانب اکتفا کنید. از خداوند تعالی خیر و سعادت شما را خواستارم. والسلام علیکم.» (صحیفه امام، ج21، ص: 588)
[1] - چند تن از معتمدان مذکور عبارت بودند از: حسین آقا چایچی، میرزا علی اصغر مدرس، حیدر خسروشاهی، محمد رضا ممقانی.
ـ پیام به علما و اهالی کردستان درباره وحدت کلمه و دفاع از کشور (1357)
«از قِبَل این جانب به دهقانان و کشاورزان محترم تذکر دهید که گول تبلیغات بیاساس شاه و شریکهای جرم او را نخورید. اسلام و حکومت اسلامی برای شما احترام زیاد قائل است و با شما به بهترین وجه رفتار میکند و حتماً بدانید که حال همه طبقات در حکومت عدل اسلامی مثل زمان حکومت طاغوت نیست که در آن، همه را از هستی ساقط نمود. از خداوند تعالی پیروزی مسلمین و ملت مظلوم را خواهانم.» (صحیفه امام، ج5، ص: 445)
ـ مصاحبه با خبرگزاری فرانسه درباره اوضاع ایران (1357)
امام خمینی در این مصاحبه با تأکید بر غیر قابل جمع بودن اسلام و مارکسیسم به پرسشهایی در این زمینه پاسخ دادند. در بخشی آن آمده است:
«وظیفه من نخستوزیری نیست بلکه رهبری و هدایت مردم است...
کشور اسلامی ایران دارای یک مجلس که اعضای آن از طریق آرای عمومی مردم انتخاب خواهند شد، خواهد بود و تنها به احزاب و گروههایی اجازه شرکت در انتخابات داده خواهد شد که به منافع ملی احترام بگذارند...
هیچگونه رابطهای بین جنبش اسلامی و مارکسیسم خدانشناس وجود ندارد و نمیتوان در عین حال، هم مسلمان بود و هم مارکسیست. روابط با شوروی حسنه خواهد بود به شرط آنکه این کشور و کشورهای دیگر از مداخله در امور ایران خودداری کنند. هر گونه روابط با اسرائیل قطع خواهد شد اما یهودیان آزاد خواهند بود که در ایران بمانند و در محیط آزادتر از دوران سلطنت شاه زندگی کنند؛ چرا که اسلام به همه مذاهب احترام میگذارد.» (صحیفه امام، ج5، ص: 446)
ـ مصاحبه با روزنامه «لیبرال» توکیوی ژاپن درباره ویژگیهای حکومت اسلامی (1357)
امام خمینی در پاسخهایشان بر ویژگیهای حکومت اسلامی و سیاست خارجی نظام اسلامی تأکید کرده و فرمود:
«من تصور نمیکنم وقتی ملتی فریاد اعتراضش علیه اختناق و خفقان، علیه دیکتاتوری و استبداد بلند شده و خواستار آزادی است و یا هنگامی که فقر اقتصادی همه جای کشور را گرفته است و در کنار ثروتهای افسانهای گروهی بسیار کم، اکثریت سی و چند میلیون ایرانی با محرومیتهای مختلف دست به گریبان است و خواستار از میان رفتن فقر و تقسیم عادلانه ثروت [است]، و یا... تصور نمیکنم که ابهامی در خواستهاش باشد. حکومت اسلامی حکومتی است که اولًا صد در صد متکی به آرای ملت باشد؛ به شیوهای که هر فرد ایرانی احساس کند که با رأی خود سرنوشت خود و کشور خود را میسازد. و چون اکثریت قاطع این ملت مسلمانند بدیهی است که باید موازین و قواعد اسلامی در همه زمینهها رعایت شود. کسانی که سابقه خیانت دارند و بر خلاف معیارهای اسلامی ثروتاندوزی کردهاند، تجاوز به حقوق دیگران کردهاند، حق دخالت در این حکومت را ندارند. و ما امیدواریم که ایران اولین کشوری باشد که به چنین حکومتی دست مییابد. حکومتی که کوچکترین فرد ایرانی بتواند آزادانه و بدون وجود کمترین خطر به بالاترین مقام حکومتی انتقاد کند و از او در مورد اعمالش توضیح بخواهد. حکومتی که پول و ارزشهای پوچی که به وسیله پول ساخته میشود، سرنوشت این حکومت را تعیین نکند بلکه ارزشهای عالی اسلامی حاکم باشد...
کسانی باید ایران را رهبری کنند که کاردان و امین و صد در صد مورد اعتماد ملت و متکی به آرای آنها باشند و شایستگی آنها را ملت بر حسب ضوابط اسلامی احراز کرده باشد...» (صحیفه امام، ج5، ص: 448ـ 451)
ـ نامه به آقای عبدالجلیل جلیلی درباره حفظ وحدت کلمه (1357)
امام خمینی در پاسخ به یکی از شاگردان قدیم خود مینویسد:
«در این موقع حساس که مبارزات ملت مظلوم ایران مراحل بسیار حساس خود را طی میکند و امر آن دایر بین موت و حیات است، هیچ چیز کوبنده تر از اختلاف نیست. این جانب از جنابعالی و همه حضرات علمای اعلام کرمانشاه انتظار دارم که وحدت کلمه را حفظ فرمایند و با هم در این نهضت مقدس تشریک مساعی نمایند که اگر خدای نخواسته در این امر شکست شود تا آخر ملت مُسْلمِ ما در رنج و عذاب و زیر بار ظلم و ستم خواهند ماند.» (صحیفه امام، ج5، ص: 452)
ـ سخنرانی در جمع ایرانیان مقیم خارج پیرامون حمایت امریکا از بختیار و نقش ارتش (1357)
«اینها [آمریکا] یکی از راههایشان این است که این دولت [بختیار] را پشتیبانی کنند؛ و ما قبلًا هم گفتیم- حالا هم میگوییم- که این دولت به تعیین شاه آمده است... قانونیت ندارد و غاصب است و یاغی است...
بنابراین، این نقشهشان که بخواهند دولت را یک دولتی حساب بکنند و یک مشروعیتی به آن بدهند، این پیش ملت ایران به جایی نمیرسد...
این یک نقشه بوده است که یک دولتی بیاورند که وعده به مردم بدهد...
و اما این طور نیست که ملت ما با ارتش مخالف باشد؛ با صاحب منصبها، با درجه دارها، با افسرها. اینها همه برادرهای ما هستند. ما مخالف با اینها نیستیم، ما با خونخواریها مخالفیم. قوای انتظامی باید باشد و ما آنها را با آغوش باز، برادرانه آنها را میبوسیم. ارتش خیال نکند که اگر «اعلیحضرت» نباشد، ارتش هم نباشد؛ ایران هم نیست. نه این حرفها نیست در کار...» (صحیفه امام، ج5، ص: 455ـ 466)
ـ نامه به مدرسان حوزه علمیه؛ عدم امکان رئیس جمهوری آقای جلالالدین فارسی (1358)
«جناب آقای جلال الدین فارسی با آنکه شخص شایستهای است، لکن ایرانی الاصل نیستند. آقایان مدرسین قم این مطلب را اعلام کنند، ایشان نمیتوانند رئیس جمهور شوند. خود ایشان هم بنا شد انصراف خود را اعلام کنند.[1] ضمناً آقایان بدانند احمد[2] به من خیانت نمیکند، و مورد وثوق من است. اگر مطلبی از من نقل کرد، خلاف نمیگوید. و السلام علیکم.» (صحیفه امام، ج12، ص: 115)
ـ حکم انتصاب آقایتالله خامنه ای به سمت امامت جمعه تهران (1358)
«خدمت جناب مستطاب سید الاعلام و حجت الاسلام آقای حاج سید علی خامنه ای- دامت افاضاته
چون حضور جناب مستطاب حجت الاسلام و المسلمین آقای منتظری- دامت افاضاته- در حوزه مقدسه قم لازم بود و ایشان انصراف خودشان را از امامت جمعه تهران اعلام نمودند، جنابعالی که بحمد اللَّه به حُسن سابقه موصوف و در علم و عمل شایسته هستید به امامت جمعه تهران منصوب میباشید. از خداوند متعال، توفیق جنابعالی را در ارشاد و هدایت مردم خواستارم. و السلام علیکم و رحمة اللَّه.» (صحیفه امام، ج12، ص: 116)
ـ حکم انتصاب آقای سید باقر خوانساری به سمت امام جماعت مسجد بازار تهران (1358)
«خدمت جناب مستطاب سید الاعلام و حجت الاسلام آقای حاج آقا باقر خوانساری- دامت افاضاته
جنابعالی که بحمد اللَّه تعالی به علم و وثاقت و امانت موصوف میباشید، به امامت مسجد شاه سابق منصوب، و تولیت موقوفات و متعلقات مسجد مذکور را به جنابعالی واگذار نمودم. ان شاء اللَّه تعالی موفق به ترویج شریعت مطهره و اداره امور موقوفات به وجه شایسته باشید. و السلام علیکم و رحمة اللَّه.» (صحیفه امام، ج12، ص: 117)
ـ صورت داراییها و اموال امام خمینی؛ خطاب به دیوان عالی کشور (1359)
«نام: روح اللَّه- نام خانوادگی: مصطفوی معروف به خمینی- شماره شناسنامه 2744- محل صدور: خمین- سِمَت: روحانی.
1- دارایی غیر منقول (با ذکر مشخصات):
1- یک باب منزل مشتمل بر بیرونی و اندرونی در قم، محله باغ قلعه که معروف است.
2- قطعه زمینی است ارث پدری است و به حسب اطلاع حضرت آقای پسندیده مشاع است بین این جانب و معظمٌ له و ورثه مرحوم اخوی (آقای هندی) که اجاره سهمیه این جانب از قرار اطلاع آقای اخوی، سالی چهار هزار ریال است که داده نمیشود.[3] 2- دارایی منقول اعم از نقدی، موجودی یا سپرده بانکی، سهام و اموال غیر منقول دیگر با ذکر قیمت تقریبی:
1- وجه مختصری است در تهران که نذورات و هدایای شخصی است.
2- اثاث منزل ندارم، مختصر اثاثی است در قم و تهران، مِلک همسرم میباشد.
دو قطعه قالی در منزل است، دادهاند که اگر خواستم بابت خمس حساب کنم، و مال این جانب و ورثه نیست باید به سادات فقیر بدهند.
چند جلد کتاب، بقیه کتبی است که در زمان شاه مخلوع به غارت رفت و نمیدانم چقدر است و چند جلد کتاب که در مدتی که در تهران هستم از طرف مؤلفین هدیه شده است که قیمت تقریبی آن را نمیدانم، ولی قدر قابلی نیست، اثاثی که در منزل مسکونی فعلی در تهران است مِلک صاحبان منزل است، احمد اطلاع دارد.
3- کلیه وجوهی که در بانکها یا در منزل یا نزد اشخاص است که آقای پسندیده مطلع هستند، به استثنای وجه مختصری که اشاره شد، وجوه شرعیه میباشد و مِلک این جانب نیست، و ورثه این جانب در آنها حقی ندارند و تکلیف آنها را به حسب وصیت تعیین نمودهام. تاریخ 24 دی ماه 1359 - 7 ربیع الاول 1401 / روح اللَّه الموسوی» (صحیفه امام، ج13، ص: 523 ـ 524)
ـ حکم به سران سه قوه؛ نحوه برخورد با مهدی هاشمی توسط وزارت اطلاعات (1365)
[بسمه تعالی. رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی
سلام علیکم
با بررسیهای انجام شده درباره اتهامات آقای سید مهدی هاشمی، وزارت اطلاعات به این نتیجه رسیده که لازم است نامبرده مدتی زیر نظر این وزارتخانه به یکی از نقاط کشور تبعید گردد. موافقت و اجازه حضرت عالی برای اقدام ضروری است. 23/ 10/ 1365- محمدی ریشهری].
بسمه تعالی
رؤسای محترم سه قوه در این امر رسیدگی نمایند و آنچه تشخیص داده شد مجازید، عمل نمایید.» (صحیفه امام، ج20، ص: 186)
ـ حکم به آقای موحدی کرمانی؛ تعیین قائم مقام سازمان عقیدتی- سیاسی شهربانی (1366)
[محضر مبارک قائد عظیم الشأن انقلاب اسلامی حضرت آیت اللَّه العظمی امام خمینی- مد ظله العالی
و روحی له الفداء
سلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته. تحیة من عند اللَّه مبارکة طیبة. چون جناب حجت الاسلام آقای حاج سید محمد علی شهیدی خود را کاندیدای نمایندگی مجلس شورای اسلامی نمودهاند و به همین علت از سمت قائم مقامی سازمان عقیدتی- سیاسی شهربانی جمهوری اسلامی استعفا دادهاند، لذا جناب حجت الاسلام آقای حاج سید مرتضی صالحی خوانساری که از روحانیین متعهد به انقلاب اسلامی و ولایت فقیه میباشند و مدتی است که در مسئولیت معاونت این سازمان منشأ خدمات صادقانه و مفیدی هستند، حضور مبارک حضرت عالی معرفی میشوند. در صورت تصویب آن مقام معظم به عنوان قائم مقام این سازمان منصوب گردند.
محمد مهدی موحدی- 24/ 10/ 66].
بسمه تعالی
چنانچه خودتان مصلحت میدانید مورد تأیید این جانب است. ان شاء اللَّه موفق باشید.» (صحیفه امام، ج20، ص: 458)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور بلغارستان؛ تبریک سال جدید میلادی (1367)
«بسم اللَّه الرحمن الرحیم
حضرت آقای تئودور ژیکف، رئیس جمهور مردم بلغارستان
پیام تبریک آن جناب به مناسبت حلول سال جدید مسیحی واصل و موجب تشکر گردید. امید است در سال جدید زمامداران جهان و بخصوص کشورهای مسیحی تعالیم عالیه و آسمانی حضرت مسیح- علیه السلام- را سرمشق کار خود قرار داده و در رفع تبعیضات و محرومیتها از ملل ستمدیده و محروم اقدامی جدی بنمایند.» (صحیفه امام، ج21، ص: 236)
[1] - برابر اسناد و مدارکی که ارائه شد، آقای جلال الدین فارسی، افغانی الاصل است و بدین جهت طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، صلاحیت احراز مقام ریاست جمهوری را نداشت. موضوع، مربوط به نخستین دوره انتخابات ریاست جمهوری است
[2] - مراد، آقای سید احمد خمینی است
[3] - به موجب حکم مورخ 26/ 12/ 1362، امام خمینی سهم موروثی خویش در خمین را به فقرای این شهر بخشیده و واگذار نمود.
.
انتهای پیام /*