کد مطلب: 3135 | تاریخ مطلب: 23/02/1398
  • تلگرام
  • Google+
  • Cloob
  • نسخه چاپی

مدرسه حاج ملاصادق

مدرسه حاج ملاصادق

مدرسه حاج ملاصادق

 

در خیابان چهارمردان قم که هم‌اکنون به خیابان انقلاب معروف است، مدرسۀ قدیمی وجود داشت به نام «مدرسه علمیه حاج ملاصادق.» که مدتی محل تدریس درس اخلاق امام بوده است. این مدرسه به علت فرسودگی بعداز انقلاب اسلامی تخریب و ضمن حفظ معماری سنتی تجدید بنا گردید و هم‌اکنون یکی از مدرسه‌های زیبا و فعال حوزه علمیه قم است.

یکی از آثار پرارزش و اخلاقی و عرفانی حضرت امام «شرح چهل حدیث» یا همان «اربعین حدیث» است. حضرت امام این کتاب را حدوداً در 38 سالگی، سال 1318 ش (1358 ق) به رشته تحریر درآورده است. مؤلف بزرگوار، پس از آن که مطالب آن را در مدرسه فیضیه و مدرسه ملاصادق قم (پس ازآن که ماموران شهربانی رضاخان از ادامه تدریس آن در فیضیه جلوگیری کردند) برای ده‌ها نفر از شاگردان فرزانه خود و بازاریان متدین تدریس فرمود، دست به نگارش آن زد.

این کتاب، در یورش ماموران ساواک شاه به منزل امام خمینی در سال 1342 ش، (در1383ق) به یغما رفت و سالیان بسیار از آن خبری نبود، تا این که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نسخه‌ای از آن که متعلق، به مرحوم آیت‌الله آخوند ملاعلی معصومی همدانی بود، به دست آمد و بارها به چاپ رسید.

در زمان آیت‌الله حائری یزدی، مؤسس حوزه علمیه قم،  مدرسه حاجی ملاصادق 25 حجره و 45 محصل علوم دینی‌ داشت.

حضرت امام پس از آن که به سببب فشارهای حکومت رضاخان و بعضی از مقدس‌نماها و کج‌اندیشان درس خود را از مدرسه فیضیه به آن محل انتقال دادند، مخالفان به این محل هم راضی نشدند و آن درس را هم به بهانه‌ای تعطیل کردند.

آیت‌الله سبحانی در این خصوص چنین نقل می‌کنند:

اولین درسی که پس از درگذشت مرحوم شیخ عبدالکریم حائری از طرف طلبه‌ها و فضلا و شخصیت‌های فهمیده با استقبال روبرو شد، درس اخلاق امام بود. این درس در عین اینکه بُعدی اخلاقی و عرفانی داشت، از مسائل سیاسی نیز دور نبود، به همین دلیل شهربانی قم درس را تعطیل کرد. حضرت امام نیز حوزه درس را به مدرسه ملاصادق منتقل کردند. بخشی از نتایج این درس، کتاب اربعین ایشان است که خلاصه بحث‌های اخلاقی خود را نگاشته‌اند. روزی از ایشان سوال کردم: برای درس اخلاق از چه کتاب‌هایی بهره می‌گیرید؟

فرمودند: قرآن و کتاب‌های حدیث. یادآور شدم: احیاء العلوم؟ فرمودند: در آغاز کار مراجعه کردم، ولی شیوه بحث‌های آن را نپسندیدم.

. انتهای پیام /*
 

زمزم احکام، ربا و اقسام آن

حرمت ربا با آیات قرآن و سنت رسول خدا (ص) و احادیث اهل بیت علیهم السلام و اجماع فقها ثابت گشته و از گناهان بزرگ محسوب می شود ،
ربا یا ربای معاملی است و یا ربای قرضی و ربا در معامله عبارت است از مبادله دو کالای مثل هم با دریافت اضافی.