امروز با امام: بیست ودوم تیر

ـ نامه به آقای مهدی قاضی در مورد عزیمت آقای مشکینی به حوزه علمیه خرم ‏آباد (1346)

ـ نامه به آقای سید محمدحسین لنگرودی؛ رفتن طلاب به سربازی (1349)

ـ نامه به آقای مصطفی عطری نژاد؛ جلوگیری از حیف و میل در خانه فرهنگ (1358)

ـ سخنرانی در جمع اقشار مختلف مردم؛ حفظ خونسردی و اجتناب از تشنج (1358)

ـ حکم انتصاب آقای حسن صانعی به سمت سرپرست بنیاد 15 خرداد (1362)

ـ پیام تلفنی؛ در مورد محل برگزاری مجلس خبرگان رهبری (1362)

ـ پیام به نمایندگان مجلس خبرگان؛ رهنمودهایی به نمایندگان خبرگان رهبری (1362)

ـ بیانات در جمع مسئولان برگزاری مراسم حج؛ رعایت آداب شرعی و اخلاقی (1366)

کد : 3829 | تاریخ : 22 تیر 1400

امروز با امام: بیست‌ودوم تیر

 

 

ـ نامه به آقای مهدی قاضی در مورد عزیمت آقای مشکینی به حوزه علمیه خرم‏آباد (1346)

«بسمه تعالی‏

خدمت جناب مستطاب ثقةالاسلام آقای قاضی- دامت افاضاته‏

مرقوم شریف واصل، توفیق و سلامت جنابعالی را خواستار است. از اینکه در نظر گرفته شده است جناب حجت‏الاسلام آقای مشکینی را به خرم‏آباد بیاورید، گرچه از نظر اینکه حقیر میل داشتم ایشان اولًا در حوزه قم و الّا در یکی از حوزه‏های پرجمعیت باشند که نفعشان عام باشد، لکن چون خرم‏آباد مرکز حساس است و اهمیت دارد، از این جهت بسیار به موقع است. امید است ان‏شاءاللَّه تعالی اگر به موانعی برخورد نکنند موجب برکات زیادی باشند. در هر صورت از طرف اینجانب همه نحو تأیید و تجلیل مقتضی ان‏شاءاللَّه خواهد شد. و حضرات آقایان مدرسین و محصلین هم قدر ایشان را خواهند دانست.

وجهی اگر خواستید نجف بفرستید دو طریق دارد: یکی آنکه بفرستید تهران نزد آقای لواسانی به آدرس امامزاده یحیی- کوچه تقوی- آقای حاج سید محمدصادق لواسانی و بنویسید باید به نجف به فلان برسد. دیگر آنکه بفرستید تجارتخانه آقا حاج محمدتقی دیبایی به نشانی تهران- سرای خدایی- تجارتخانه دیبایی. وجه را در این صورت به اسم آقای خلخالی بفرستید، اسم اینجانب نباشد، فقط بنویسید به آقای خلخالی برسد.

از خداوند تعالی تأیید و توفیق همه آقایان را خواستار است. والسلام علیکم. روح‏اللَّه الموسوی الخمینی.» (صحیفه امام، ج‏21، ص: 579)

ـ نامه به آقای سید محمدحسین لنگرودی؛ رفتن طلاب به سربازی (1349)

[بسمه تعالی... محضر منور حضرت مستطاب آیت اللَّه العظمی سیدنا الخمینی- مدظله العالی‏

محترماً پس از تقدیم عرض سلام و اخلاص و ارادت: نظر مبارک را در امر رفتن آقایان طلاب به نظام و یا گرفتن معافیت از طریق آنها (عند دوران الأمر بینهما)[1] خواهانند، مخصوصاً تقاضا دارند صریحاً بیان فرمایید که آیا اخذ معافیت از مدارسی که در ید آنهاست (و یا اگر نیست ولی بر طبق برنامه شش ساله آنها صورت می‏گیرد) جایز می‏دانید یا آنکه جایز نمی‏دانید هر چند مستلزم بردن و رفتن به نظام باشد؟ چون که شنیده شده بود که مخصوصاً عند الدوران اخذ را مصلحت می‏دانید و هم ملاحظه می‏کردند که بسیاری از طلاب حوزه از این طریق ورقه معافیت اخذ می‏کنند، لذا بدین وسیله استفتاء می‏نمایند که نظر صائب را به طور روشن و صریح بیان فرمایید. و السلام علیکم؛ ادام اللَّه ظلّکم الوارف. ربیع الاول/ 90- لنگرودی‏]

بسمه تعالی‏

خدمت جناب مستطاب سید الاعلام و حجت الاسلام آقای لنگرودی- دامت افاضاته‏

مرقوم شریف واصل، توفیق و سلامت جنابعالی را خواستار است. راجع به نظام، آقایان هر نحو بتوانند از نظام معاف شوند در صورتی که مستلزم حرامی نباشد مانع ندارد. از جنابعالی امید دعای خیر برای حُسن عاقبت دارم. و السلام علیکم. 9 ج 1 90- روح اللَّه الموسوی الخمینی.» (صحیفه امام، ج‏2، ص: 280)

ـ نامه به آقای مصطفی عطری نژاد؛ جلوگیری از حیف و میل در خانه فرهنگ (1358)

«جناب آقای میرزا مصطفی عطری نژاد- دام توفیقه‏

نامه جنابعالی واصل و از مضمون آن اطلاع حاصل گردید. در مورد خانه فرهنگ و حیف و میلهایی که تحت این عنوان می‏شود به وزارت خارجه اطلاع داده شد تا اقدام شود. و در مورد شخصی که در ذیل نامه نوشته بودید، چنین کسی از طرف این جانب نمایندگی ندارد. مراتب را به برادران ایمانی خود نیز اطلاع دهید. از خدای تعالی موفقیت همگان را خواستارم. و السلام علیکم و رحمة اللَّه. روح اللَّه الموسوی الخمینی.» (صحیفه امام، ج‏9، ص: 64)

ـ سخنرانی در جمع اقشار مختلف مردم؛ حفظ خونسردی و اجتناب از تشنج (1358)

«در آستانه بررسی قانون اساسی، در آستانه تعیین خُبرگان برای بررسی از قانون اساسی، در آستانه تعیین سرنوشت ملت ما و سرنوشت اسلام، در آستانه سرنوشت استقلال ایران، توطئه‏هایی را در کار می‏بینم. این موقع از هر وقت حساستر و سرنوشت ملت ما در این موقع باید تعیین شود و اساس مملکت ما باید تعیین شود، توطئه‏هایی در دست اجراست، ملت هوشیار باشد!

حمله‏های مستقیماً بر بعض قوانین اسلام؛ حمله‏های بر من، اهانتهای به من، برای این است که اغتشاش ایجاد کنند.

من به ملت ایران اخطار می‏کنم و تأکید می‏کنم که اگر چنانچه هر کس با هر عنوان در این موقع حساس به من اهانت کند و بخواهد تفرقه ایجاد کند، نباید در این موقع عکس العمل نشان دهید. در این دو روز بعض مراجعات شد که برای بعض مجلات که اهانت کرده‏اند عکس العمل نشان دهند، و من در این موقع حساس جایز نمی‏دانم. بدخواهان گمان نکنند که بتوانند صفوف فشرده ملت ما را با این دسیسه‏ها به تفرقه بکشند. ملت ایران باید با هوشیاری این مراحلی را که داریم طی کند. اگر فرضاً به من سبّ کنند یا عکس مرا بسوزانند یا به من حمله کنند، در این موقع حساس کسی حق ندارد عکس العمل نشان دهد. دشمن در کمین است و در توطئه. می‏خواهند اذهان شما را از طریقی که دارید و از راهی که برای نجات اسلام است و دارید طی می‏کنید منحرف کنند. می‏خواهند نهضت را از طریق خودش منحرف کنند می‏خواهند شما را سرگرم کنند به مسائل دیگری غیر از مسائل اساسی. در این چند روز من می‏بینم که گروههای مختلفی می‏آیند و شکایات مختلفی دارند، این را من، مِن باب اتفاق نمی‏دانم. اهانت به بعض احکام اسلام و اهانت به من و شکایت متعدد از اموری که در کشور می‏گذرد مِن باب اتفاق نیست، نقشه است، توطئه است. نقشه برای اینکه شما را از راه مستقیمی که دارید، از این نهضتی که دارید، منحرف کنند، و به امور دیگر غیر از این امر مهم منصرف کنند. ملت ایران باید با هوشیاری این توطئه‏ها را خنثی کنند. در این روزها اجتماعاتی می‏شود. از طرق مختلفه می‏خواهند ایجاد نفاق کنند؛ ایجاد هیاهو کنند. ملت باید با کمال خونسردی این توطئه‏ها را و این شیطنتها را خنثی کند. اگر شما سرگرم کارهای دیگر بشوید، اگر راجع به مسائل جزئی، راجع به مسائل تفرقه افکن، توجه کنید از مسائل اصلی بازمی‏مانید.

مسئله اصلی ما طی کردن این راه است: تعیین خبرگان است؛ بررسی قانون اساسی است، و بعد از این قدم، قدمهای دیگر. باید در هر قدمی همان مطلب را توجه به آن کرد، و لو شیاطین می‏خواهند شما را به واسطه احساسی که از بعض امور دارید، شما را متوجه به مسائل دیگر بکنند، و ایجاد اختلاف بین شما بکنند، توجه به این کارها نداشته باشید. تمام توجه شما به بررسی از قانون اساسی باشد. و هر اشکالی که در قانون اساسی دارید طرح کنید، و به مجلس سنا بفرستید. و بعد هم نمایندگان خودتان را تعیین کنید، خُبرگان را تعیین کنید، تا بررسی کنند از قانون اساسی.

من توصیه می‏کنم که خبرگان خودتان را اشخاص متدین، اشخاص عالِم، علمای بزرگ بلاد، اشخاصی که نه به راست و نه به چپ انحراف دارند، اشخاصی که به صراط مستقیم انسانیت، به صراط مستقیم اسلام، در صراط مستقیم اسلام هستند، اشخاص معتمد، اشخاص امین، اشخاص وطنخواه، اشخاص اسلامخواه، این اشخاص را تعیین کنید برای تعیین سرنوشت خودتان. امروز سرنوشت شما در دست خود شماست.

امروز هر تشنج و هر اختلاف کلمه، برای هر چیز که باشد، بر خلاف مسیر نهضت و انقلاب است، از آن احتراز کنید. بی‏جهت نیست که در یک همچو موقع حساس شیاطین دست به هم داده‏اند تا اختلاف ایجاد کنند، بیخود نیست که در بعض مجلات اهانت به اسلام می‏کنند.

در این موقع نباید از خونسردی خودتان غفلت کنید. خونسرد باشید. ترتیب اثر به این حرف شیاطین ندهید. ان شاء اللَّه در موقع خودش ملت، سرنوشت این اشخاصی که توطئه گرند تعیین خواهد کرد. شیاطین بدانند که در این موقع ملت ما آرام است، هر چه فحش بدهید ملت خونسردی خودش را حفظ می‏کند، و باید حفظ کند. هر چه اهانت به اسلام بکنید، در این موقع حساس باید ملت خونسردی خودش را حفظ کند، و هیچ ترتیب اثر ندهد.

من از قشرهای مختلفی که در این هوای گرم، در این مکان ضَیِّق، با این فشار و با این زحمت، مجتمع شده‏اند تشکر می‏کنم و از خداوند تعالی سلامت و سعادت همه شما را خواستارم. خداوند همه شما را به سعادت ابدی برساند. خداوند دست شیاطین را از این مملکت قطع بکند. خداوند توطئه‏ها را خنثی بکند.» (صحیفه امام، ج‏9، ص: 66 ـ 68)

ـ حکم انتصاب آقای حسن صانعی به سمت سرپرست بنیاد 15 خرداد (1362)

«جناب حجت الاسلام آقای حاج شیخ حسن صانعی- دامت افاضاته‏

جنابعالی را به سرپرستی «بنیاد 15 خرداد» منصوب می‏نمایم. این بنیاد موظف است به وضع مستضعفین و محرومین رسیدگی نماید. بدیهی است خانواده شهدای محترم و معلولین عزیز مورد توجه بیشتر آن بنیاد قرار گیرد. امید است با اطمینان و اعتمادی که به آن جناب دارم، امور آن بنیاد را به بهترین وجه اداره بنمایید. 22 تیر ماه 1362/ سوم شوال 1403[2] روح اللَّه الموسوی الخمینی.» (صحیفه امام، ج‏18، ص: 1)

ـ پیام تلفنی؛ در مورد محل برگزاری مجلس خبرگان رهبری (1362)

[بسمه تعالی. سؤال تلفنی آقای هاشمی رفسنجانی:

نظر بعضی از آقایان که قم هستند این است که مجلس خبرگان در قم برگزار شود ولی نظر آقایان مهدوی و جنتی و امامی‏[3] و بعضی افراد دیگر اینکه در تهران باشد؛ البته سپاه و مسئولین حفاظت نمی‏توانند حفاظت و امنیت قم را خصوصاً از جهت هوایی‏اش تأمین کنند، نظر حضرت عالی در این مورد چیست؟ انصاری‏[4]-].

[پاسخ امام خمینی:].

بسمه تعالی‏

من نظری ندارم؛ لکن اگر امنیت آنها تأمین نمی‏شود باید جایی باشد که امنیت تأمین می‏شود.» (صحیفه امام، ج‏18، ص: 2)

ـ پیام به نمایندگان مجلس خبرگان؛ رهنمودهایی به نمایندگان خبرگان رهبری (1362)

«بسم اللَّه الرحمن الرحیم‏

با تأیید خداوند متعال جَلَّ و علَا و پشتیبانی حضرت ولی اللَّه اعظم، بقیه اللَّه أرواحنا لمقدمه الفداء- بر حسب اصل یکصد و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی، مجلس مبارک خبرگان، که به وسیله آراء ملت عظیم الشأن ایران، شماری از علمای اعلام و حجج اسلام- ادام اللَّه بقائهم- برای تعیین رهبر یا شورای رهبری انتخاب شده‏اند، مفتوح گردید. مجلسی که برای ادامه نظام جمهوری اسلامی و شرعیت بخشیدن به آن نقش اساسی دارد. مجلسی که علاقه‏مندان به اسلام و جمهوری اسلامی دل بدان بسته، و مخالفان و دشمنان آن چشم به آن دوخته‏اند. آنان دل بسته‏اند که منتخبین آنها، که از علمای متعهد و آگاه به مصالح و مفاسدند، با رأی مبارک خود شایسته‌ترین و آگاه ترین و متعهدترین فقیه یا فقها را برای این مقام، که صیانت‏[5] نظام جمهوری اسلامی و هدایت آن به طور شایسته و موافق با شریعت مطهّره بستگی به آن دارد، با اعتقاد به حضور خداوند متعال و نظارت او- جَلَّ و علا- بر آراء و اعمال و احوال آنان تعیین نمایند، و رضای او را بر رضای خود و دیگران مقدم دارند. و اینان چشم طمع دوخته‏اند که شاید به وسیله ایادی خود بتوانند لغزشی خدای نخواسته ایجاد کنند که در آتیه‏ای و لو دراز مدت نظام اسلامی را به انحراف کشانند.

ما می‏دانیم که ابرقدرت‏ها و حکومت‏های وابسته به آنان با اسلام شاهنشاهی و مُلْکی‏[6] مخالف نیستند؛ بلکه بی‏شک آن را تأیید نیز می‏کنند. اسلامی که به وسیله ایادی ابلیسی خود و جهال بصورتِ عالم، عرضه شود- که علمای اسلام و مسلمانان نباید در امور سیاسی و اجتماعی مسلمین دخالت کنند و نباید در امور مسلمانان اهتمام نمایند، و حکم واضحِ عقل موافقِ با قرآن را نادیده گرفته و حدیث مَجَارِی الأُمُورِ بِیَدِ العُلَمَاء باللَّه‏[7] را ضعیف و سخن شریف‏

وَ أمَّا الْحَوَادِثُ الوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فیها إِلَی رُوَاةِ أَحَادِیثِنَا.[8] و دیگر احادیث از این قبیل را بی‏مبنا یا به تأویل کشانند- صد در صد مورد تأیید آنان است. چه بهتر که دست علمای متعهد و مسلمانان بیدار را این درباریان روحانی نما و بازیخوردگان غافل از سیاست بازی شیاطین ببندند، و راه را برای چپاول و سلطه قدرت‏ها باز کنند.

آنان از اسلامی که مؤید آنهاست چه باک دارند؟ از اسلام علی بن ابی طالب- علیه صلوات اللَّه و سلامه- می‏ترسند. اگر آن شهید دلباخته اسلام و اسلام‏شناس حقیقی مثل اینان فکر می‏کرد و به گوشه عزلت به عبادت خدا مشغول می‏شد و راهی جز بین مسجد و منزل نمی‏پیمود، نه جنگ صفین‏[9] و نهروان‏[10] پیش می‏آمد، و نه جنگ جمل‏[11]، و نه مسلمانان فوج فوج به قتل می‏رسیدند و شهید می‏شدند. و اگر سید الشهدا- علیه السلام- مثل اینان فکر می‏کرد و در کنار قبر جدش به ذکر و دعا می‏پرداخت، فاجعه بزرگ کربلا پیش نمی‏آمد و دوستان ارجمند خداوند قطعه قطعه نمی‏شدند و آل اللَّه به اسارت نمی‏رفتند. و از آنها بالاتر، اگر رسول اکرم- صلی اللَّه علیه و آله و سلم- مانند اینان فکر می‏کرد و به نصیحت و بیان احکام عبادات می‏پرداخت، آن همه رنج و مصیبت نمی‏دید و آن همه مسلمانان به شهادت نمی‏رسیدند. و در علمای معاصر، اگر مرحوم آیت‌اللَّه عظیم الشأن، آقا میرزا محمد تقی شیرازی‏[12] با آن مقام بزرگ در علم و ورع و تقوا، همانند اینان فکر می‏کرد، در عراق جنگ بین مسلمانان و انگلیسی‏های متجاوزِ غاصب پیش نمی‏آمد و آن همه مسلمانان شهید نمی‏شدند، و استقلال عراق تأمین نمی‏شد.

حکومت‏هایی که در عصر حاضر با دل و جان و اسم اسلام در خدمت ابرقدرت‏ها، بویژه امریکا هستند و عامل تأمین منافع آنان در جهان می‏باشند، و آخوندهای درباری از خدا بی‏خبر که مؤید آنان و مخالف با رژیم اسلامی هستند و کوشش در هدم اسلامِ پرخاشگر بر ستمگران به سیره رسول اللَّه- صلی اللَّه علیه و آله و سلم- و علم کردن اسلامِ شاهنشاهی و ملوکی هستند، که مسلمانان متعهد را به جرم شکایت از ظلم امریکا و اسرائیل می‏خواهند از فریضه حج محروم کنند، باید مورد تأیید شوروی و امریکا و اسرائیل باشند.

و اکنون شما، ای فقهای شورای خُبرگان وای برگزیدگان ملت ستمدیده در طول تاریخ شاهنشاهی و ستمشاهی، مسئولیتی را قبول فرمودید که در رأس همه مسئولیت‏هاست؛ و آغاز به کاری کردید که سرنوشت اسلام و ملت رنجدیده و شهید داده و داغدیده گرو آن است. تاریخ و نسل‏های آینده درباره شما قضاوت خواهند کرد، و اولیاء بزرگ خدا ناظر آرا، و اعمال شما می‏باشند؛ «وَ اللَّهُ مِنْ وَرائِهِمْ مُحِیطٌ و رَقِیبٌ»*[13]. کوچکترین سهل انگاری و مسامحه و کوچکترین اعمال نظرهای شخصی و خدای نخواسته تبعیت از هواهای نفسانی، که ممکن است این عمل شریف الهی را به انحراف کشاند، بزرگترین فاجعه تاریخ را به وجود خواهد آورد. اگر اسلام عزیز و جمهوری اسلامی نوپا به انحراف کشیده شود و سیلی بخورد و به شکست منتهی شود، خدای نخواسته اسلام برای قرن‏ها به طاق نسیان سپرده می‏شود، و به جای آن، اسلام شاهنشاهی و ملوکی جایگزین آن خواهد شد. شما برگزیدگان مستضعفان می‏دانید که با کوتاه شدن دست ابرقدرت‏های چپاولگر از کشور اسلامی شما، آنان و وابستگان به آنها ماهیت اسلام و قدرت الهی آن را لمس نمودند، و چون افعی زخم خورده در کمین نشسته‏اند که از هر راهی بتوانند خود یا به وسیله پیروان از خدا بی‏خبر خود این نظام الهی را از مسیر خود منحرف نمایند. و بالاترین انحراف، که منجر به انحراف تمام ارگان‏ها می‏شود، انحراف رهبری است، که امروز شما نقش اول آن را دارید. شما دیدید و شنیدید که با اصل پنجم قانون اساسی چه مخالفت‏ها شد و چه جار و جنجال‏ها بپا کردند، و بحمد اللَّه تعالی موفق نشدند مأموریت خود را انجام دهند. و اخیراً با همین تعیین خبرگان نیز مخالفت کردند و سمپاشی نمودند، و بحمد اللَّه با شکست مواجه شدند.

و امروز هم شما نباید از کید ساحران و وسوسه خَنّاسان‏[14] غافل باشید. راه خود را با قدرت الهی و تعهد به اسلام بزرگ و قوت ایمانی و روحی ادامه دهید؛ و به هیچ چیز الا مصالح اسلام و مسلمین فکر نکنید. و در این صورت خداوند تعالی پشت و پناه شماست.

لازم است به رهبر محترم آتیه، یا شورای رهبری، تذکری برادرانه و مخلصانه بدهم:

رهبر و رهبری در ادیان آسمانی و اسلامِ بزرگ چیزی نیست که خودبخود ارزش داشته باشد، و انسان را خدای نخواسته به غرور و بزرگ‏اندیشیِ خود وادارد. آن همان است که مولای ما، علی بن ابی طالب، درباره آن گوشزد فرموده است. اساساً انبیاء خدا- صلوات اللَّه و سلامه علیهم- مبعوث شدند برای خدمت به بندگان خدا، خدمت‏های معنوی و ارشادی و اخراج بشر از ظلمات به نور، و خدمت به مظلومان و ستمدیدگان و اقامه عدل، عدل فردی و اجتماعی.

شما که خود را پیروان اصحاب وحی و اولیاء عظیم الشأن می‏دانید و بحمد اللَّه هستید، خود را جز خدمتگزار به ملت‏های ستمدیده ندانید. و باید بدانید که تبهکاران و جنایت‏پیشگان بیش از هر کس چشم طمع به شما دوخته‏اند، و با اشخاص منحرفِ نفوذی در بیوت‏[15] شما، با چهره‏های صد در صد اسلامی و انقلابی، ممکن است خدای نخواسته فاجعه به بار آورند، و با یک عمل انحرافی نظام را به انحراف کشانند، و با دست شما به اسلام و جمهوری اسلامی سیلی زنند. اللَّه، اللَّه، در انتخاب اصحاب خود. اللَّه، اللَّه، در تعجیل تصمیم‏گیری، خصوصاً در امور مهمه. و باید بدانید و می‏دانید که انسان از اشتباه و خطا مأمون نیست. به مجرد احراز اشتباه و خطا از آن برگردید، و اقرار به خطا کنید؛ که آن کمال انسانی است، و توجیه و پافشاری در امر خطا نقص، و از شیطان است. در امور مهمه با کارشناسان مشورت کنید، و جانب احتیاط را مراعات نمایید.

این جانب مطالبی را در سی صفحه، به عنوان وصیت، نوشته‏ام؛ و یک نسخه آن را در مجلس مبارک خبرگان امانت می‏گذارم، که پس از مرگ این جانب منتشر خواهد شد.

از خداوند متعال عاجزانه مسألت می‏نمایم که اسلام بزرگ را عظمت بیشتر بخشد؛ و توفیق وحدت را برای حفظ کیان اسلام و کشورهای اسلامی نصیب ملت‏های اسلامی فرماید؛ و جمهوری اسلامی را هر چه بیشتر تقویت نماید؛ و ما را مورد عنایت حضرت بقیة اللَّه- عجل اللَّه فرجه الشریف و روحی لمقدمه الفداء- قرار دهد. و السلام علی عباد اللَّه الصالحین. روح اللَّه الموسوی الخمینی.» (صحیفه امام، ج‏18، ص: 3 ـ 7)

ـ بیانات در جمع مسئولان برگزاری مراسم حج؛ رعایت آداب شرعی و اخلاقی (1366)

[آقای کروبی طی مصاحبه‏ای اعلام کرد، به اتفاق آقایان: خاتمی وزیر ارشاد اسلامی، امام جمارانی سرپرست سازمان حج و اوقاف و امور خیریه و رضایی سرپرست امور حج و زیارت، گزارشی از عملکرد و فعالیتهای مختلف را که مسئولین حج در زمینه تبلیغات، نشر مسائل مربوط به حج، رفاه حال زائران و برنامه‏های دیگر و پیشرفتهای فراوانی را که در این زمینه حاصل شده است به استحضار امام امت رساندیم. حضرت امام ضمن تشکر از مسئولین و دست‏اندرکاران حج فرمودند:].

من امیدوارم امسال بین حجاج ایرانی، و مردم عربستان و حجاج محترمی که از کشورهای مختلف به مکه عزیمت می‏کنند تفاهم بیشتری باشد و حجاج محترم بیشتر از گذشته به آداب شرعیه و اخلاق اسلامی عمل کنند.

البته مسائل مربوط به حج را بعداً تذکر می‏دهم ولی از مطالبی که باید گوشزد کنم این است که امیدوارم حکومت عربستان مسئله‏ای پیش نیاورد که اسباب مزاحمت خودشان و ما شود ....

اولین دعای حجاج در خانه خدا باید دعا برای پیروزی اسلام و رزمندگان اسلام باشد.» (صحیفه امام، ج‏20، ص: 306)



[1] - آنجا که امر دایر بین یکی از این دو باشد:( رفتن به سربازی و یا گرفتن معافیت تحصیلی از رژیم شاه).

[2] - اختلاف تاریخ( 22 تیر منطبق با 2 شوال یا 3 شوال) بعلت اختلاف تاریخ تقویمی با رؤیت هلال ماه است

[3] - آقایان: محمد رضا مهدوی کنی، احمد جنتی و محمد امامی کاشانی

[4] - آقای محمد علی انصاری کرمانی، از اعضای دفتر امام خمینی

[5] - حراست و نگهبانی.

[6] - پادشاهی

[7] -« کارها به دست عالمان دین خدا جریان می‏یابد.» بحار الأنوار، ج 97، ص 80، ح 37

[8] -« در حوادثی که پیش می‏آید به راویان احادیث ما مراجعه کنید.» بحار الأنوار، ج 2، ص 90، ح 13

[9] - جنگ صفّین، جنگ بین سپاهیان حضرت علی( ع) و معاویه

[10] - جنگ معروف حضرت علی با خوارج

[11] - جنگ حضرت علی( ع) با طلحه و زُبیر و یارانشان در نزدیکی بصره.

[12] - میرزا محمد تقی شیرازی، معروف به« میرزای دوم» از فقهای بزرگ که رهبری مردم عراق را در جنگ علیه نیروهای انگلیسی در 1920 میلادی بر عهده داشت

[13] - خداوند از اطراف بر ایشان احاطه دارد و مُراقب است.

[14] - وسوسه گران نهانی

[15] - جمع بیت: خانه.

انتهای پیام /*