امروز با امام: بیستوششم بهمن
ـ نامه به آقای محمد هاشمیان؛ سوء استفاده برخی اشخاص از وجوه شرعیه (1350)
«خدمت جناب مستطاب عماد الاعلام و حجت الاسلام آقای هاشمیان- دامت افاضاته
مرقوم شریف واصل، و از مضمونش مطلع شدم. شکایت از مخالفت بعضی نموده بودید؛ معلوم است در هر امری که انسان کفیل آن است مشکلاتی وارد میشود، با اشخاص و اغراض مختلفه مواجه خواهد شد. انسان باید مواظب ادای تکلیف الهی باشد، و از امور دیگر پس از ادای وظیفه باک نداشته باشد. خداوند تعالی اصلاح امور را بفرماید.
اشخاصی که در وجوه شرعیه عمل به وظیفه و مقررات شرعیه نمیکنند، پس از تذکر، اگر ... [متنبه] نشدند مرقوم دارید تا تکلیف آنها را معلوم کنم. اشخاصی که وجوه شرعیه را به عنوان این جانب میگیرند و به بهانه اینکه دسترسی ندارند به این جانب، حیف و میل میکنند یا به اشخاص دیگر میرسانند، با آنکه این جانب در قم و در تهران وکیل دارم و معروف هستند- از قبیل حجت الاسلام آقای پسندیده اخوی این جانب در قم و حجت الاسلام آقای حاج سید محمد صادق لواسانی در تهران و جنابعالی در رفسنجان- آنها را از کار خلاف نهی کنید، و اگر منتهی نشدند اجازه این جانب را پس بگیرید و بفرستید؛ و اگر ندادند مرقوم دارید تا تکلیف آنها را معیّن کنم. از جنابعالی امید دعای خیر دارم.
راجع به آقای فلسفی؛ «1» چون منبر ایشان مربوط به جهات این جانب بوده جالب نمیدانم از جانب من مستقیماً به ایشان چیزی برسد ولی جنابعالی مختار و مجازید که خودتان و برای تشکر از زحمت ایشان هر مبلغ مناسب میدانید- در همه مورد- قبول است. ان شاء اللَّه تعالی این جانب را از دعای خیر فراموش نمیفرمایید. و السلام علیکم.» (صحیفه امام، ج2، ص: 420)
ـ سخنرانی در جمع اصناف و پیشهوران اعتصابی؛ اعلام پایان اعتصابات (1357)
«درود بر ملتی که در انقلابش چنان حفظ نظم کرد که چشمهای دنیا را خیره کرد. انقلاباتی که در دنیا واقع شده است به قدری شدید است و به قدری خونریزی در آن شده است که نمیتوان نادیده گرفت. در این انقلاب مذهبی شما، در این انقلاب اسلامی- انسانی شما بحمداللَّه ضایعات بسیار کم بود؛ برای اینکه حفظ ایمان شما را وادار کرده بود با ظلم مخالفت کنید. شیطان از این عمل شما دور بود. نظر خدای تبارک و تعالی با شما بود، نظر امام زمان- سلام اللَّه علیه- با شما بود. من از شما ملت عظیم تشکر میکنم که در مواقعی که گرفتاری اسلام زیاد بود و در خطر واقع بود، از برای اسلام و مسلمین قیام کردید، نهضت کردید، زحمت کشیدید، خون دادید، جوان دادید، و شرّ ظلم را از سر خودتان کوتاه کردید، دستگاه ظلم 2500 ساله را منهدم کردید؛ قوای بزرگ عالَم، که طرفداری و پشتیبانی میکردند از این رژیم فاسد، عقب نشاندید؛ نتوانستند کاری بکنند. تا اینجا که آمدید، جوانمردانه و شجاعانه، تمام قشرها در این مطلب سهیم بودند. و الآن قدم ثانی است که شما باید بردارید و آن قدمِ سازندگی است. قدمی است که در این قدم باید همه با هم شرکت نمایند و ایران خراب را آباد کنند. باید دست به دست هم بدهید.
الآن که قوای انتظامی ملحق شد به ملت اسلام و در پناه اسلام واقع شد، چه قوای ارتشی و چه شهربانی و چه ژاندارمری و چه سایر قوایی که ملحق شده به ملت و در پناه اسلام واقع شدند، احدی از مردم حق تعرض به آنها ندارد. تعرض به آنها تعرض به دولت اسلامی است؛ تعرض به دولت اسلامی تعرض به خداست. آنهایی که مشغول خرابکاری هستند و تعرض میکنند به مراکز عمومی، به سفارتخانهها، به جاهای دیگر و به منازل اشخاص، اینها خائن هستند. از اینها باید جلوگیری کرد. و اگر سر جای خود ننشستند من ملت را آگاه میکنم که با آنها چه بکنند. اسلحههایی [که] در دست مردم است باید به کمیته [ها] برگردد تا با یک نظم خاصی بین اشخاصی معین پخش شود. اگر دیدید که شلوغ کاریهایی میشود در مملکت، هر کسی هر جایی هست موظف است جلوگیری کند، از خرابیها جلوگیری کند. اگر حمله شد به یکی از منازل مردم، چه منازل شخصی و چه منازلی که مربوط به دولت است، شما موظفید که جلوگیری کنید.
نباید بگذارید هرج و مرج بشود. شیاطین میخواهند منعکس کنند که [در] ایران دمکراسی نیست، ایران قابل عدالت نیست، ایران قابل آزادی نیست. باید ای برادران من نگذارید که این مسائل پیش بیاید و این گفتارهای نامربوط گفته بشود.
باید آرامش را حفظ کنید. همه شما موظفید برای حفظ شهر. الآن که یک شهری است انقلابی، باید همه شهر، همه افراد مؤمنین و مسلمین با هم تشریک مساعی کنند و از این اشراری که میخواهند شلوغ کاری بکنند، میخواهند منازل مردم را غارت کنند، جلوگیری کنند. نگذارند که چهره ملت ما تحریف و ملت ما پیش ملتهای دیگر خجل بشود. الآن تمام ملتهای دنیا، تمام دوَل دنیا چشمشان به ایران دوخته شده که ایران در این انقلاب چه میکند؛ آیا بعد از انقلاب و سرنگونی رژیم منحط چه خواهد شد؟ آیا یکمرتبه هرج و مرج خواهد شد؟ آیا تجزیه خواهد شد؟ نگذارید که این حرفها را بزنند. نگذارید که این هرج و مرجها واقع بشود. همه مردم موظفند در این معنی که اسلحهها را اگر در دست اشرار است بگیرند از آنها و لو به کشتن آنها باشد. اشرار را راه ندهید به خودتان.
اعتصابات از روز شنبه باید شکسته بشوند. نه اجازه، حکم است. بعضی از شلوغ کارها میخواهند بعضی اعتصابات را حفظ کنند که نهضت را زمین بزنند. تا الآن اعتصابات در خدمت نهضت بود؛ از حالا به بعد شکستن اعتصابات در خدمت ملت است. اگر کسی وسوسه کرد و گفت که اعتصاب فلان باید باقی باشد خائن است، تودهنی باید بخورد. از روز شنبه تمام اعتصابات سرتاسر کشور باید شکسته بشود. مردم بروند مشغول کارشان بشوند ولی مواظب باشند، هوشیار باشند. در عین حالی که هر کس سر کار خودش است، هوشیار باشد که شلوغ کارها، چپاولچیها که الآن [راه] افتادهاند و اشراری که الآن در بین شهر شما و سایر شهرستانهای ایران آمدهاند و چپاول میکنند، هوشیار باشید و از آنها جداً جلوگیری بکنید. من ثانیاً سفارشِ قوای انتظامی را تکرار میکنم: قوای شهربانی باید برگردند به محل خودشان. آنها که در این انقلاب رفتهاند برگردند به محل خودشان، در امان هستند و کسی حق ندارد به آنها تعرض کند. قوای نیروی هوایی، همافرها، همه اینها، تمام ارتش و قوای انتظامی، ژاندارمری- همه برگردند به محل خودشان و مردم پشتیبان آنها باشند؛ چنانکه آنها هم از مردم هستند. و نظم را، هم شما و هم قوای انتظامی با هم برادرانه باید حفظ بکنید.
من از خدای تبارک و تعالی صحت و سلامت شما را و عظمت اسلام و مسلمین را خواهان هستم. و السلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته» (صحیفه امام، ج6، ص: 144 ـ 147)
ـ سخنرانی در جمع مدیران شرکت ملی نفت؛ ضرورت خودباوری برای خودکفایی (1359)
«ما آن صدمهای که از قدرتهای بزرگ خوردیم، باید بگوییم که بالاترین صدمه صدمه شخصیت بوده. آنها کوشش کردند که شخصیت ما را از ما بگیرند، و به جای شخصیت ایرانی- اسلامی، یک شخصیت وابسته اروپایی، شرقی، غربی به جایش بگذارند؛ یعنی تربیت فاسدی که در رژیم سابق بود و بتدریج داشت قوت میگرفت، این بود که از همان کودکستان شروع کنند به این برنامه اطفال ما را از همان جا زمینه تبدیلشان به یک موجود وابسته فراهم کنند، تا برود به مرتبه بالا مثل دبیرستان؛ و بعد هم بالاتر از او...
آن روزی که این ملت فهمید که اگر ما جدیت نکنیم برای کشاورزیمان، جدیت نکنیم، برای صنعت نفتمان، جدیت نکنیم برای کارخانههای خودمان، از بین خواهیم رفت و کسی نیست که به ما بدهد، وقتی این احساس پیدا شد در یک ملتی که من خودم باید هر چیز میخواهم تهیه کنم، دیگران به من نمیدهند، این احساس اگر پیدا شد، مغزها به راه میافتد و متخصص پیدا میشود در هر رشتهای و بازوهایی که هر عملی را میتوانند انجام بدهند به کار میافتند: کشاورزی را خودشان درست میکنند؛ کارخانهها را خودشان راه میاندازند...
مهم این است که ما بفهمیم که دیگران به ما چیزی نمیدهند، ما خودمان باید تهیه کنیم. اگر این کشاورزها این معنا را حالیشان بشود، باورشان بشود که خارج به ما چیزی نمیدهند، خود کشاورزها کار را انجام میدهند؛ خود ملت انجام میدهند. از قراری که شنیدم در چین یک وقتی در پشت بامهایشان هم گندم میکاشتند. علاوه بر زمینهایشان، توی حیاطهاشان، در پشت بام هم گندم میکاشتند. یک مملکت اگر بخواهد خودش به پای خودش بایستد، مستقل بشود در همه ابعاد، چاره ندارد جز این تفکر که «ما باید از خارج چیز وارد کنیم» از کلهاش بیرون کند. مغزش توجه به این بکند که ما از خارج نباید وارد بکنیم. اگر یک چیزی نداریم، از خارج برایمان نمیآورند آن [را] فلان کار را انجام نمیدهیم، تا خودمان درست کنیم. اگر یک وقت دیدیم که ما چنانچه یک کارخانهای را نمیتوانیم راه بیندازیم، اتکال به این نکنیم که برویم از خارج بیاوریم...» (صحیفه امام، ج14، ص: 113 ـ 118)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور سوریه؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای حافظ اسد، رئیس جمهور کشور سوریه
پیام تبریک آن حضرت به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی کشور ایران واصل و موجب تشکر گردید. در این موقع که استکبار جهانی و صهیونیسم بین المللی به سرکردگی امریکای جهانخوار تمام نیروهای خود را برای سرکوبی انقلابهای اسلامی و ملل استقلال طلب و آزادیخواه جهان بسیج کرده و آشکارا سرزمینهای اسلامی را به نوکران سرسپرده خود مانند اسرائیل غاصب واگذار میکند و حمایت علنی خود را بیشرمانه از این تجاوز و جنایت آشکار اعلام میدارد، اتحاد و قاطعیت مسلمانان جهان در برابر این متجاوزان از خدا بیخبر از هر زمان لازمتر و طرد حامیان و همکاران مرتجع آنان در منطقه، همچون صدام خائن، بر همه مسلمانان واجب است.
امید آنکه مسلمین هر چه زودتر از این تفرقه خانمانسوز نجات یافته و در سایه اتحاد و همبستگی، عظمت از دست رفته را بازیابند. و السلام علیکم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 53)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور لیبی؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای معمّر القذافی، رئیس جمهور کشور مردمی لیبی
پیام تبریک جنابعالی به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی ایران واصل و موجب تشکر گردید. جای کمال تأسف است که در این موقع که مسلمانان جهان نیازمند به اتحاد و همبستگی بیشتر در برابر دشمنان خونخواری که در رأس آنها امریکای جهانخوار قرار دارد میباشند، جنایتکارانی همچون صدام و متجاوزین حزب بعث عراق به نام اسلام به کشور انقلابی و اسلامی ایران تجاوز کرده و شب و روز با بمب و موشک و سلاحهای مخرب دیگر، جمعی از مردم بیدفاع را به خاک و خون میکشند و حکام مرتجع منطقه از این جنایات و تجاوز آشکارا حمایت کرده و همه گونه امکانات در اختیار آنها میگذارند و هیچ اعتراضی به این اعمال وحشیانه نمیکنند. و السلام علیکم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 54)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور الجزایر؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای شاذلی بن جدید، رئیس جمهور دمکراتیک خلق الجزایر
پیام تبریک جنابعالی به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی ایران واصل و موجب تشکر گردید. امید است این انقلاب شکوهمند که سه سال از پیروزی آن میگذرد و با همه توطئهها و تلاشهایی که از طرف دشمنان اسلام و بخصوص امریکای جهانخوار علیه استقرار آن انجام میگیرد، همچنان پیروزمندانه به پیش میرود، الگویی برای دیگر ملتهای اسلامی که تحت ظلم زمامداران خودکامه و از خدا بیخبری همچون صدام جنایتکار قرار گرفتهاند واقع شده، و با انسجام و همبستگی، این نوکران سرسپرده استعمار را از کشورهای خود برانند، و با صمیمیت و اتحاد و اعتصام به حبل اللَّه المتین عظمت از دست رفته خود را بازیابند. و السلام علیکم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 55)
ـ پیام تشکر به صدر هیأت رئیسه شوروی؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای لئونید برژنف، صدر هیأت رئیسه اتحاد جماهیر شوروی
پیام تبریک آن جناب به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی کشور ایران واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی نجات محرومان و مستضعفان جهان را از زیر سلطه ستمگران و مستکبران مسألت دارم. و امید است انقلاب شکوهمند ملت شریف ایران الگویی برای آنان نیز باشد.» (صحیفه امام، ج16، ص: 56)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور بلغارستان؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای تئودور ژیکف، رئیس شورای جمهوری مردم بلغارستان
پیام تبریک شما به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی ایران واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی رهایی ملل تحت ستم و مستضعف جهان را از شرّ استعمارگران و ستمگران مسألت دارم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 57)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور مجارستان؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای پال لوسونیز، رئیس جمهور خلق مجارستان
پیام تبریک جنابعالی به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی کشور ایران واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی پیروزی مستضعفین جهان را بر مستکبران مسألت دارم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 58)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور چکسلواکی؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای گوستاو هوساک، رئیس جمهور کشور چکسلواکی
پیام تبریک جنابعالی به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی ملت شریف ایران واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی نجات محرومان جهان را از زیر بار ظلم و ستم مستکبران و استعمارگران مسألت دارم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 59)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور مغولستان؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای یوتسه دنیال، رئیس جمهور خلق مغولستان
پیام تبریک آن جناب به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی ایران واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی پیروزی مستضعفان جهان و ملل تحت ستم را بر مستکبران و استعمارگران مسألت دارم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 60)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور آلمان شرقی؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای اریک هونکر، رئیس شورای دولتی جمهوری دمکراتیک آلمان
پیام تبریک جنابعالی به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی کشور ایران واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی نجات همه ملل محروم و مستضعف جهان را از زیر بار سلطه استعمارگران مسألت دارم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 61)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور ویتنام؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1360)
«حضرت آقای ترونگ شین، رئیس جمهور سوسیالیستی کشور ویتنام و جناب آقای مام و ان دونگ، رئیس هیئت وزیران جمهوری سوسیالیستی ویتنام
پیام تبریک شما به مناسبت سومین سالگرد انقلاب اسلامی واصل و موجب تشکر گردید. از خدای تعالی نجات محرومان جهان و پیروزی آنها را بر ستمگران و مستکبران مسألت داشته و پیوند همه ملل مستضعف را در راه به ثمر رساندن این هدف عالی آرزو دارم.» (صحیفه امام، ج16، ص: 62)
ـ وصیتنامه سیاسی- الهی (1361)
«بسم اللَّه الرحمن الرحیم
قالَ رسولُ اللَّه- صلَّی اللَّه علیه و آله و سلَّم: انّی تارکٌ فیکُمُ الثّقلَیْنِ کتابَ اللَّهِ و عترتی أهلَ بیتی؛ فإِنَّهُما لَنْ یَفْتَرِقا حَتّی یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوضَ. «1»
الحمدُ للَّه و سُبحانَکَ؛ اللَّهُمَّ صلِّ علی محمدٍ و آلهِ مظاهر جمالِک و جلالِک و خزائنِ اسرارِ کتابِکَ الذی تجلّی فیه الأَحدیّةُ بِجمیعِ أسمائکَ حتّی المُسْتَأْثَرِ منها الّذی لا یَعْلَمُهُ غَیرُک؛ و اللَّعنُ علی ظالِمیهم اصلِ الشَجَرةِ الخَبیثةِ. «2»
و بعد، این جانب مناسب میدانم که شمهای کوتاه و قاصر در باب «ثقلین» تذکر دهم؛ نه از حیث مقامات غیبی و معنوی و عرفانی، که قلم مثل منی عاجز است از جسارت در مرتبهای که عرفان آن بر تمام دایره وجود، از ملک تا ملکوت اعلی و از آنجا تا لاهوت «3» و آنچه در فهم من و تو ناید، سنگین و تحمل آن فوق طاقت، اگر نگویم ممتنع است؛ «4» و نه از آنچه بر بشریت گذشته است، از مهجور بودن از حقایق مقام والای «ثقل اکبر» و «ثقل کبیر» «5» که از هر چیز اکبر است جز ثقل اکبر که اکبر مطلق است؛ و نه از آنچه گذشته است بر این دو ثقل از دشمنان خدا و طاغوتیان بازیگر که شمارش آن برای مثل منی میسر نیست با قصور اطلاع و وقت محدود؛ بلکه مناسب دیدم اشارهای گذرا و بسیار کوتاه از آنچه بر این دو ثقل گذشته است بنمایم...» (صحیفه امام، ج21، ص: 393 ـ 470)
ـ وصیتنامه سیاسی- الهی؛ تاریخ پایان نگارش و تاریخ انجام اصلاحات آن (1361)
[امام خمینی نگارش وصیتنامه سیاسی- الهی خویش را- که در حقیقت پیام جاوید و خلاصه همه وصایا و پیامهای زندگی ایشان است- در تاریخ 26 بهمن 1361 به پایان رسانده و نسخهای از آن را طی پیامی به تاریخ 22 تیر 1362 نزد خبرگان اولین دوره مجلس خبرگان رهبری به امانت سپردند. امام خمینی در سالهای بعد، وصیتنامه را مورد بازبینی قرار داده و با انجام تغییراتی، دو نسخه از متن اصلاحی را که بر روی پاکتهای آنها به خط ایشان نوشته شده است: «متن وصیتنامه سیاسی- الهی این جانب جهت نگهداری در مجلس خبرگان و آستان قدس رضوی» برای تحویل به مراکز مذکور به نمایندگان خویش سپردند. تحویل نسخ وصیتنامه در حضور جمعی از مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 19 آذر 1366 انجام گردید که گزارش کامل مراسم آن از طریق سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد. در این دیدار آقایان: منتظری (قائم مقام رهبری در آن زمان)، خامنهای (رئیس جمهور وقت)، هاشمی رفسنجانی (رئیس مجلس شورای اسلامی)، میر حسین موسوی (نخست وزیر)، مشکینی (رئیس مجلس خبرگان)، صافی (دبیر شورای نگهبان)، موسوی اردبیلی (رئیس دیوان عالی کشور)، موسوی خوئینیها (دادستان کل کشور)، مهدوی کنی (دبیر جامعه روحانیت مبارز)، کروبی (دبیر مجمع روحانیون مبارز)، سید احمد خمینی و اعضای دفتر امام حضور داشتند.
پس از این دیدار، حاضران برای مُهر و موم کردن دو پاکت وصیتنامه به مجلس شورای اسلامی رفتند و در اتاق ریاست مجلس، ابتدا آقای مشکینی سخنانی ایراد کرد و سپس آقای سید احمد خمینی وصیتنامه را تحویل ایشان داد. مراسم مُهر و موم در حضور جمع انجام گرفت و نسخه مربوط به آستان قدس رضوی را آقایان مهدوی کنی، کروبی، توسلی و صانعی به مشهد مقدس بردند و نسخه سابق وصیتنامه که در مجلس خبرگان نگهداری میشد، به وسیله آقای سید احمد خمینی، نزد امام ارسال گردید.
متن کامل وصیتنامه امام خمینی، به عنوان پیام جاودانه ایشان در جلد پایانی [ج 21] همین مجموعه (صحیفه امام؛ به عنوان آخرین سند) درج شده است.] (صحیفه امام، ج17، ص: 335)
ـ پیام به آقای سید علیاکبر محتشمی به مناسبت ترور نافرجام ایشان در دمشق (1362)
«جناب حجت الاسلام، آقای حاج سید علی اکبر محتشمی، سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در سوریه- دامت إفاضاته
از حادثه ناگوار که توسط ایادی استکبار جهانی برایتان اتفاق افتاد «1» متأثر گردیدم. ان شاء اللَّه هر چه زودتر سلامتتان را بازیافته، و در سنگر اسلام و انقلاب به نفع مستضعفان و مظلومان جهان به مبارزات سخت خود ادامه دهید. برای فرزندان اسلام و قرآن تمام مشکلات و صدمات در راه خداوند شیرین و آسان است.» (صحیفه امام، ج18، ص: 352)
ـ حکم عفو جمعی از محکومین به پیشنهاد هیأت بررسی وضع زندانیان (1362)
[بسمه تعالی. محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی- مد ظله العالی
احتراماً به شرف عرض معظم عالی میرساند، پس از صدور فرمان مبارک مورخ 19/ 3/ 62 در مورد رسیدگی به وضع زندانیان محکوم دادگاههای عمومی و انقلاب با اعزام هیأتی به استان کردستان و رسیدگی مداوم به وضع زندانیان از محضر انور عالی استدعای آزادی و تقلیل مدت محکومیت زندانیان گروهکهای ضد انقلاب شهر ذیل را مینماید:
ردیف- نام شهر- استدعای آزادی- استدعای تقلیل مدت محکومیت
1- سنندج- 32 نفر- 8 نفر
محمد محمدی گیلانی- سید جعفر کریمی- سید محمد ابطحی- مهدی قاضی].
بسمه تعالی
موافقت میشود. روح اللَّه الموسوی الخمینی» (صحیفه امام، ج18، ص: 353)
ـ پیام تشکر به رئیس جمهور خلق چین؛ تبریک سالگرد پیروزی انقلاب (1364)
«حضرت آقای لی شیان نیان، رئیس جمهوری خلق چین
پیام تبریک آن جناب به مناسبت هشتمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران واصل و موجب تشکر گردید. امید است با عنایات خدای تعالی همه ملل محروم و مستضعف جهان که تحت ستم استعمارگران و جهانخواران گرفتارند از قیام خونبار ملت قهرمان ایران سرمشق گرفته و خود را از زیر بار سلطه آنان نجات بخشند.» (صحیفه امام، ج19، ص: 488)
ـ حکم و نامه به آقای خامنه ای؛ موافقت با طرح تقسیم کار در قوه قضاییه (1367)
[بسم اللَّه الرحمن الرحیم. محضر مبارک حضرت آیت اللَّه العظمی امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب- مد ظله العالی
با سلام و تحیت، پیرو دستور مورخ 23/ 11/ 67 حضرت عالی جلسه فوق العاده رؤسای سه قوه با حضور اعضای شورای عالی قضایی در 24/ 11/ 67 تشکیل، و طی سه ساعت بحث و تبادل نظر، تقسیم وظایف قضایی میان اعضای چهارگانه فعلی شورا به ترتیب زیر مورد توافق اکثریت (پنج نفر از هفت نفر) قرار گرفت:
1- حوزه مسئولیت رئیس دیوان عالی کشور «1» عبارت است از: کلیه امور مربوط به شعب دیوان عالی کشور، دادگاه عالی قم، دادسراها و دادگاههای انقلاب، دادگاه انتظامی قضات (بخش مربوط به محاکم انقلاب)، بازرسی کل کشور، پلیس قضایی، سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی و رفع مشکلات قضایی و اداری آنها.
2- حوزه مسئولیت دادستان کل کشور «2» عبارت است از: کلیه امور مربوط به دادسرای دیوان عالی کشور، دادسراها و دادگاههای عمومی (کیفری و حقوقی یک و دو)، دادسرا و دادگاه انتظامی قضات (بجز بخش مربوط به دادگاه انقلاب)، و رفع مشکلات قضایی و اداری آنها.
3- حوزه مسئولیت جناب آقای مقتدایی «3» عبارت است از: دادسراها و دادگاههای نظامی، سازمان ثبت [اسناد]، روزنامه رسمی.
4- حوزه مسئولیت جناب آقای بجنوردی عبارت است از: دیوان عدالت اداری، دادگاههای مدنی خاص، دانشکده علوم قضایی.
5- حوزه مسئولیت وزیر دادگستری عبارت است از: کلیه امور اجرایی دادگستری، پزشکی قانونی.
6- حوزه مسئولیت شورا عبارت است از: تنظیم و تقسیم بودجه، تلاش برای رفع کمبودهای مسکن قضات و کارمندان، انجام فعالیتهای عمومی مانند تشکیل سمینارها و ارتباط با مجلس و دولت و ...،
تعیین حقوقدانان شورای نگهبان، تعیین نماینده قوه قضاییه در شورای سرپرستی صدا و سیما به پیشنهاد وزیر دادگستری.
رئیس دیوان عالی کشور رئیس شوراست؛ و تعیین اوقات جلسات و تعداد جلسات در هفته و نظارت بر امور شورا و اعضای آن را به عهده دارد.
شایان ذکر است که جلسه به اتفاق آرا ابراز عقیده کرد که طرح تمرکز وظایف، بدین معنی که یکی از افراد شورای عالی قضایی مسئولیت کلیه فعالیتهای قضایی را بر عهده گیرد و دیگر اعضا نقش مشاور داشته باشند، از طرح تقسیم وظایف میان اعضا بهتر و مفیدتر است. و السلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته.
ارادتمند: سید علی خامنهای- 26/ 11/ 67].
بسمه تعالی
جناب حجت الاسلام آقای خامنهای- دامت افاضاته
از زحمات جنابعالی تشکر مینمایم. طرح مورد اتفاق آقایان خلاف قانون اساسی است. با طرح تصویب شده در آن جمع توسط شورای محترم عالی قضایی موافقت میشود. روشن است که تقسیم کار تنها مربوط به این دوره است. در دورههای بعد باید اعضای شورای عالی قضایی آن دوره تصمیم بگیرند. موفقیت آقایان را در اجرای حکم خدا آرزومند است.» (صحیفه امام، ج21، ص: 264 ـ 265)