ـ وصیتنامه و تعیین وصی در مورد وجوه شرعیه، پس از شهادت فرزند(1356)
«این جانب روحاللَّه موسوی خمینی، در حال صحت و سلامت، وصی خود قرار دادم حضرات حجج اسلام آقای آقا شیخ حبیباللَّه اراکی و آقای رضوانی خمینی و آقای آقا سید عباس خاتم یزدی و آقای آقا سید جعفر کریمی- دامت افاضاتهم- را در امور مربوطه به وجوه شرعیه که نزد این جانب است. تمام وجوهی که نزد خودم و نزد آقای خلخالی است وجوه شرعیه است و یک فلس آن مال شخصی که مربوط به ورثه شود نیست مگر یک پاکت که مختصر وجهی در آن است و پشتش نوشته شده: «مال شخص خودم است». آقایان این وجوه را به طور شهریه، به هر نحو صلاح میدانند، در حوزههای علمیه مصرف نمایند. صورت وجوه در دفتر این جانب موجود است؛ و چون وجوه بتدریج میرسد و صرف میشود نمیتوانم صورت را بدهم. و اگر عائله این جانب و مرحوم مصطفی- رحمه اللَّه تعالی- خواستند نجف بمانند، به آنها به مقدار متعارف مخارج بدهند. از خداوند تعالی توفیق و تأیید آقایان را خواستارم. امید است کمال احتیاط را در امور مراعات فرمایند.» (صحیفه امام، ج3، ص: 280)
ـ سخنرانی در جمع ایرانیان؛ تکلیف بودن قیام بر علیه سلطان جائر (1357)
«حضرت سید الشهداء... علت قیام خودشان را بر ضد حکومت وقت ذکر فرمودهاند. و آن این است که فرمودهاند خطاب به مردم که پیغمبر اکرم فرموده است کسی که ببیند یک سلطان جائری حلال میشمرد حُرُماتِ اللَّه را... و مع ذلک ساکت شد... مخالف سنت رسول اللَّه عمل میکند و عهد خدا را میشکند... هر کس ساکت بنشیند و تغییر ندهد این را، جایش جای همان یزید است در جهنم. جایی که یزید دارد، کسی که سکوت کند جایش جای اوست.» (صحیفه امام، ج5، ص: 191ـ 202)
ـ سخنرانی در جمع شورای 5 نفره صدا و سیما (1358)
امام خمینی در این سخنرانی که در قم انجام گرفته، به اهمیت و جایگاه رادیو تلویزیون در جمهوری اسلامی و حفظ اتحاد و همبستگی در مقابل توطئهها اشاره کرده میفرماید:
«دستگاه رادیو تلویزیون چنانکه من کراراً گفتهام، دستگاهی است که حساسترین دستگاههای تبلیغاتی هر کشوری است که هم از طریق بصر و هم از طریق سمع از آن مردم استفاده میکنند. و آن طوری که به رادیو و تلویزیون توجه میکنند مردم، به هیچ دستگاهی آن طور توجه نمیکنند... اگر این دستگاه اصلاح بشود و برنامههای آن برنامههای اصلاحی باشد، امید است که یک مملکت اصلاح بشود...
ما بخواهیم یک جمهوری اسلامی در ایران محقق بشود، همین که ما بگوییم جمهوری اسلامی، رأی بدهیم به جمهوری اسلامی، کار تمام نیست. باید دستگاههای اطلاعاتیش، روزنامههایش، رادیو، تلویزیون، ادارات، تمام مراکز دولتی و تمام مراکز ملی، بازار، در صحرا، در داخل، در کارخانهها طوری بشود که هر کس وارد آنجا شد، خودش را احساس کند که وارد شده است در یک دستگاهی که از اسلام آنجا خبر هست، اثر هست از اسلام. باید قدم اسلام در همه این دستگاهها باشد.» (صحیفه امام، ج11، ص: 195)
ـ سخنرانی در جمع ستاد نماز جمعه تهران و دانشجویان؛ وظایف و لزوم تحول در حوزههای علمیه و دانشگاهها (1360)
«این انقلاب اسلامی ایران [را] باید بگوییم که یک جهش ناگهانی بود... حوزههای علمیه ایران، چه حوزههای علمیه قدیمی و چه دانشگاهها یک وضعی داشتند که با این جهش باید آن وضع را متحول کنند و تهیه قبلی نداشتند. ناگهان تکلیفهایی به دوش همه آمد و چون مهیا نبودند هیچ یک از قشرهای ملت، از این جهت بار سنگین بود، لکن مع ذلک، بحمد اللَّه همت والای همه قشرهای ملت این بار سنگین را هم دارد به پیش میبرد، لکن کافی نیست این مقدار. حوزههای علمیه علوم شرعیه فعالیتهایشان در رژیمهای سابق و خصوصاً این پنجاه و چند سال اخیر بسیار محدود بود؛ هم برنامههای تحصیلیشان محدود بود، و هم فعالیتهای خارجیشان که آن در حد- تقریباً- صفر بود...
مدرسین حوزهها، خصوصاً، حوزه علمیه قم، فضلای حوزههای قم و مشهد و سایر حوزهها باید ترتیبی بدهند که این احتیاجی که در سرتاسر کشور به ملا هست، به مبلغ هست، به قاضی هست، این را رفع کنند... دانشگاهها هم همین طور است...» (صحیفه امام، ج15، ص: 410 ـ 416)
ـ حکم عفو جمعی از زندانیان به مناسبت میلاد رسول اکرم به رئیس دیوان عالی کشور (1363)
[بسمه تعالی. محضر مبارک حضرت آیت اللَّه العظمی امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران
احتراماً پیوست آمار 154 نفر از محکومین دادگاههای انقلاب اسلامی هفت شهر در اجرای مفاد بخشنامه 15595/ 1- 29/ 3/ 62 شورای عالی قضایی استحقاق عفو و تخفیف مجازات دارند، تقدیم میگردد.
عبد الکریم موسوی اردبیلی، رئیس دیوان عالی کشور].
بسمه تعالی
موافقت میشود.[1]- 18/ 9/ 63» (صحیفه امام، ج19، ص: 109)
[1] - به استناد وظایف و اختیارات رهبری، مندرج در اصل 110 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران