ـ نامۀ خانوادگی امام خمینی به پدر همسرش، آیتالله ثقفی در سال 1332ش
در بخشی از نامه آمده است:
«تصدقت شوم، مدتی است در صدد عرض ارادت بودم، موفق نشدم... امید است انشاءاللَّه وجود مبارک با سلامت و سعادت قرین، و خود و متعلقان محترم در ظلّ عنایت اولیا- علیهم السلام- محفوظ باشید... عید سعید مولود [میلاد پیامبر اکرم] صبیه حضرت آقای مرتضی حائری را برای مصطفی [سید مصطفی خمینی] شیرینی خوردند و... ایام سعادت مستدام باد.» (صحیفه امام، ج1، ص: 34)
ـ پیام امام خمینی در لغو رسمی مصوبۀ انجمنهای ایالتی و ولایتی (1341)
حضرت امام پس از لغو رسمی مصوبۀ انجمنهای ایالتی و ولایتی، با پیامی ضمن تشکر از ملت فرمود:
«دست توانای خداوند تعالی با شماست. امید است از ثمرات این نهضت دینی در دنیا و آخرت بهرهمند شوید. قیام عمومی دینی شما موجب عبرت برای اجانب گردید.» (صحیفه امام، ج 1، ص 112)
ـ سخنرانی در جمع علما و طلاب و اهالی قم پس از لغو مصوبۀ انجمنهای ایالتی و ولایتی (1341)
امام خمینی ضمن تشریح شرایط اسفبار سیاسی- اجتماعی، و بیان خدمات و مبارزات روحانیت شیعه، در بخشی از سخنانش فرمود:
«از امروز مشغول کار خودمان هستیم. در این دو ماه که این پیشامد کرد، ما نتوانستیم درست کار کنیم؛ شبهایی شد که من دو ساعت خواب کردم؛ از این به بعد مشغول تحصیل باشیم که از همه عبادات بزرگتر است...
مردم فهمیدهاند ما دوست آنها هستیم؛ مردم به دوستشان علاقه دارند. روحانیین پدر ملتند، به فرزندانشان علاقه دارند... میخواهیم همانطور که مردم قلبشان متوجه روحانیین است و با اشاره آنها جمعیت انبوه فراهم میشود، با دولت هم این طور باشند.» (صحیفه امام، ج1، ص: 113 تا 120)
ـ درخواست امام خمینی از سربازان برای فرار از پادگانها (1357)
در حالیکه با آغاز ماه محرم سال 57، انقلاب به اوج رسیده بود و رژیم هم برای حفظ خود، دست به هر کاری میزد، حضرت امام با صدور پیامی ضمن اعتراض به کشتار مردم مسلمان، از سربازان کشور خواست از سربازخانهها فرار کنند و کارمندان به اعتصاب خود ادامه دهند. پیام امام با استقبال وسیع سربازان و قوای مسلح مواجه شد. فرار از پادگانها و محل خدمت روز به روز افزایش یافته و حرکت انقلاب نیز پر شتاب گشت. (صحیفه امام، ج5، ص152)
ـ آغاز تکبیر (الله اکبر) بر فراز بام ها در تاریخ انقلاب اسلامی ایران (1357)
در تاریخ انقلاب اسلامی، ندای شورانگیز «الله اکبر» نقش به سزایی در مبارزات مردم مسلمان ایران داشته است. به خصوص تکبیرهای (الله اکبر) خود جوش شبانۀ مردم در بالای پشت بامها، در شبهای اوج انقلاب اسلامی که نظامیان و سران رژیم را به واهمه و سردرگمی انداخته بود. طوری که ازهاری- نخستوزیر نظامی رژیم- در یک اظهارنظر خندهدار صدای الله اکبر شبانه میگوید: اینها صدای نوار ضبط صوت است، نه مردم! در پی این ادعا، روزهای بعد مردم در شعارهایشان گفتند: «ازهاری بیچاره، ژنرال چند ستاره، بازم بگو نواره، نوار که پا نداره»
ـ مصاحبه با تلویزیون سراسری ایتالیا درباره سرانجام اوضاع ایران (1357)
امام خمینی در این مصاحبه ضمن تشریح و پیشبینی سرانجام اوضاع ایران، دربارۀ روابط آینده ایران و امریکا نیز به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
«مصاحبهکننده: خبرنگار تلویزیون سراسری ایتالیا
سؤال: [شما بیش از پیش، به صورت مرکز اتحاد همه نیروها درآمدهاید. چرا چنین شده است؟ و چرا شاه نمیتواند این وضع را کنترل کند؟]
جواب: در ایران آنچه وجود دارد فقط نیروهای اقشار و طبقات ملت است که همه در جهت از بین بردن رژیم شاه بیش از پیش متحد شدهاند. و مرا نیز به عنوان یک خادم خود تلقی میکنند. ملت در طول سالیان گذشته، ماهیت شاه را به خوبی شناخته است و بیش از این فریب اعمال و اقوال او را نمیخورد. بنا بر این ملت در مقابل شاه متحداً قیام کرده و شاه دیگر قادر به کنترل اوضاع نیست.
[وضع کنونی به کجا میانجامد؟ چه راه خروجی را پیشنهاد میکنید؟ جمهوری اسلامی چیست؟]
- نهضت اسلامی کنونی ایران به عنوان اولین هدف، از بین بردن سلطنت را قرار داده و برای آرامش در ایران و ثبات منطقه جز این راهی نیست. طبعاً برای آینده مملکت و جایگزینی این رژیم باید راه و رسمی را انتخاب کرد که مورد موافقت و علاقه مجموع جامعه باشد. و این جمهوری اسلامی است. اساس کار یک جمهوری اسلامی، تأمین استقلال مملکت و آزادی ملت ما و مبارزه با فساد و فحشا و تنظیم و تدوین قوانین است که در همه زمینههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی با توجه به معیارهای اسلامی، اصلاحات لازم را به عمل آورد. این اصلاحات با مشارکت کامل همه مردم خواهد بود. و هدفش قبل از هر چیز از بین بردن فقر و اصلاح شرایط زندگی برای اکثریت قاطع مردم ماست که از همه جهت مورد ظلم واقع شدهاند.
[روابط آینده ایران با امریکا چگونه خواهد بود؟ آیا دولت پرزیدنت کارتر، اثر نهضت اخیر را در ایران درک کرده است؟ آیا فکر میکنید که روابط ایران و امریکا باید تغییر کند و در چه جهت؟]
- روابط ما با امریکا و همچنان با سایر کشورهای جهان بر اساس احترام متقابل خواهد بود.» (صحیفه امام، ج5، ص: 155)