ـ سالروز شهادت مدرس؛ روز مجلس؛ دیدگاه امام خمینی
امروز یکشنبه، روز مجلس نامگذاری شده است. با بررسی کلید واژۀ مجلس و واژگان نزدیک به آن میتوان گفت یکی از پربسامدترین واژگان نزد امام خمینی مجلس است. بهترین جملۀ به یادگار مانده از ایشان نیز همان «مجلس در رأس امور است» میباشد.
آیا پس از چهل سال مجلس و مجلسیان در جایگاه حقیقی و حقوقی خود قرار دارند و در رأس امور است؟! بحث ما پاسخگویی به این پرسش نیست، رسیدن به پاسخ درست بردوش خود پرسشگر و خواننده، و اما دلخواه این نوشته، نشاندادن دیدگاه امام خمینیست با بازنویسی برخی از گفتارهای او:
مجلس در رأس امور
«من هیچ تردیدی ندارم و در این معنا هم که مجلس در رأس همه ارگانها واقع است و مجلس، ملت است که متبلور شده است و تحقق پیدا کرده است در یک جای محدود، این هم بیاشکال است.» (صحیفه امام ، ج ۱۷، ص: ۲۴۶)
همۀ قوا تابع مجلس باشند.
«[مجلس] تنها مرکزی است که تمام قوا باید تبع آن باشند.» (صحیفه امام ، ج ۱۲، ص: ۱۹۹)
مجلس، الگو برای دیگران
«[مجلس شورای اسلامی ایران] مجلسی نمونه شود؛ باشد که مجالس دیگر کشورهای اسلامی از آن تبعیت کنند.» (صحیفه امام ، ج ۱۸، ص: ۴۶۵)
مجلس دارای وظایف بزرگ
«میدانید و میدانیم که مجلس شورای اسلامی دارای وظایف بزرگ و ظریف میباشد.» (صحیفه امام ، ج ۱۸، ص: ۴۶۵)
مجلس همانند یک معلم
«مجلس یک معلم باشد از برای همه کشور، و برای مجلسهای بعد و نسلهای آینده، که کیفیت مشاوره وکلا باید این نحو باشد.» (صحیفه امام ، ج ۱۴، ص: ۳۶۵)
مجلس دارای بالاترین مقام
«من تکرار میکنم مجلس بالاترین مقام است در این مملکت. مجلس اگر رأی داد و شورای نگهبان هم آن رأی را پذیرفت، هیچ کس حق ندارد یک کلمه راجع به این بگوید.» (صحیفه امام، ج ۱۴، ص: ۳۷۱)
مجلس خانۀ همۀ ملت و مستضعفین
«مجلس خانه همه مردم و امید مستضعفین است.» (صحیفه امام ، ج ۲۱، ص: ۱۱)
تأکیدبر تأیید همیشگی مجلس
«همیشه سفارش میکنم به ملت که مجلس را باید تأیید کنند. و مجلس از ارگانهایی است که لازم است بر همه ما که او را تأیید کنیم. و هیچکس حق ندارد که راجع به مجلس جسارتی بکند، و مجلس حقش است که موافق و مخالف داشته باشد و ممتنع، و یک مسئلهای است که همیشه باید در مجلس باشد.» (صحیفه امام ، ج ۱۹، ص: ۳۹۷)
ـ اعلام لغو رسمی مصوبۀ انجمنهای ایالتی و ولایتی در روزنامهها به درخواست امام خمین (1341)
با پافشاری همهجانبه علما و مراجع بهویژه امام خمینی، دولت مجبور شد تصویبنامه را لغو و به علما و مراجع نیز اعلام نماید. اما از دیدگاه امام خمینی تنها بیهودگی این لایحه کفایت نمیکرد و اطلاعرسانی خصوصی فایدهای نداشت. برای همین ایشان خواستار اعلام همگانی و رسمی در روزنامهها شد. سرانجام با فشار و پیگیری روحانیت و حضرت امام دولت تسلیم شد و لغو این مصوبه را در 10 آذرماه 1341 در روزنامهها اعلام کرد. این اولین پیروزی نهضت نوپای اسلامی به رهبری حضرت امام بود. (هفت هزار روز، ج اول، ص113)
ـ نامه امام خمینی دربارۀ ویژگیهای اعضای شورای انقلاب اسلامی (1357)
حضرت امام در نامهای خطاب به آیتالله نوری همدانی به ویژگیهای اعضای شورای انقلاب اشاره کرده و فرمود: باید رجالی باشند که علاوه بر تدین و علاقه به اسلام، دارای شرایط دیگری همچون: «1- نداشتن افکار مکاتب انحرافی بلکه عدم تمایل به آن مکاتب؛ فقط افکار اسلامی داشته باشند؛ 2- لیاقت اداره یک وزارتخانه داشته باشند؛ یعنی مطلع و مدیر باشند؛ 3- معروف به ملیت و خوشنام باشند؛ 4- در دولتهای فاسد و مجلسیْن معروف به فساد، عضویت نداشته باشند؛ 5- از سرمایهداران و معروف به سرمایهداری نباشند؛ 6- از طبقه روحانیون نباشند..» (صحیفه امام، ج 5، ص 151)